Механизам Антикитера збунио је стручњаке откако је пронађен после бродолома у Грчкој 1901. године.

Сматра се да је старогрчки уређај са ручним погоном коришћен за предвиђање помрачења небеских тела и других астрономских догађаја.

Фото:Јутјуб принтскрин/BBC Reel

 

Али само трећина уређаја је остала читава, а истраживачи су размишљали о томе како је радио и како је изгледао.

Стражњи део механизма решен је ранијим студијама, али природа његовог сложеног система зупчаника на предњој страни остала је мистерија.

Научници са Универзитетског колеџа у Лондону (УЦЛ) верују да су коначно разбили загонетку користећи 3Д рачунарско моделирање.

Поново су направили целу предњу плочу и сада се надају да ће израдити целу реплику Антикитере користећи савремене материјале.

Фото:Јутјуб принтскрин/BBC Reel

 

Рад објављен у Сајентификс рипортс (Scientific Reports) открива нови приказ система зупчаника са свим финим детаљима и сложеним деловима.

„Бриљантни умови древне Грчке на импресиван начин су приказали Сунце, Месец и планете", рекао је водећи аутор рада, професор Тони Фрит.

„Направили смо модел према свим физичким доказима и поклапа се са описима у научним натписима угравираним на самом механизму", додао је.

Фото:Јутјуб принтскрин/BBC Reel

 

Механизам је описан као астрономски калкулатор као и први аналогни рачунар на свету.

Израђен је од бронзе и има десетине зупчаника.

На задњем делу је представљен приказ космоса и кретање пет планета које су биле познате у време када је уређај направљен.

Фото:Јутјуб принтскрин/BBC Reel

 

Али остало је читаво само 82 фрагмента - што је отприлике трећина уређаја - а то је значило да су научници морали да сложе целу слику користећи рендгенске податке и древну грчку математичку методу.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".