Mehanizam Antikitera zbunio je stručnjake otkako je pronađen posle brodoloma u Grčkoj 1901. godine.

Smatra se da je starogrčki uređaj sa ručnim pogonom korišćen za predviđanje pomračenja nebeskih tela i drugih astronomskih događaja.

Foto:Jutjub printskrin/BBC Reel

 

Ali samo trećina uređaja je ostala čitava, a istraživači su razmišljali o tome kako je radio i kako je izgledao.

Stražnji deo mehanizma rešen je ranijim studijama, ali priroda njegovog složenog sistema zupčanika na prednjoj strani ostala je misterija.

Naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) veruju da su konačno razbili zagonetku koristeći 3D računarsko modeliranje.

Ponovo su napravili celu prednju ploču i sada se nadaju da će izraditi celu repliku Antikitere koristeći savremene materijale.

Foto:Jutjub printskrin/BBC Reel

 

Rad objavljen u Sajentifiks riports (Scientific Reports) otkriva novi prikaz sistema zupčanika sa svim finim detaljima i složenim delovima.

„Briljantni umovi drevne Grčke na impresivan način su prikazali Sunce, Mesec i planete", rekao je vodeći autor rada, profesor Toni Frit.

„Napravili smo model prema svim fizičkim dokazima i poklapa se sa opisima u naučnim natpisima ugraviranim na samom mehanizmu", dodao je.

Foto:Jutjub printskrin/BBC Reel

 

Mehanizam je opisan kao astronomski kalkulator kao i prvi analogni računar na svetu.

Izrađen je od bronze i ima desetine zupčanika.

Na zadnjem delu je predstavljen prikaz kosmosa i kretanje pet planeta koje su bile poznate u vreme kada je uređaj napravljen.

Foto:Jutjub printskrin/BBC Reel

 

Ali ostalo je čitavo samo 82 fragmenta - što je otprilike trećina uređaja - a to je značilo da su naučnici morali da slože celu sliku koristeći rendgenske podatke i drevnu grčku matematičku metodu.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".