- Било је то само четири године по завршетку Другог светског рата, дакле у време кад име Адолф никако није било популарно. Признајем, премда је то моје име, с временом није постало ништа популарније, али 1949. назвати сина Адолфом било је заиста крајње необично - почео је својевремено причу Дадо који је, чим је порастао, наравно, питао оца због чега га је тако назвао.

- Прича о мом имену заправо је крајње једноставна. Најбољи пријатељ мог оца, којег и ја памтим као једног од најбољих и најквалитетнијих људи које сам упознао у животу, био је Јеврејин по имену Адолф. По занимању је био зубар, а мој отац, којег је Адолф у животу својим добрим делима јако задужио, давно му је пре мог рођења обећао да ће, ако добије сина, назвати дете његовим именом.

Фото: Н. Карлић

 

 

- Адолф ми је, дакле, био и мој кум на крштењу. Иако су била тешка поратна времена, мој тата је био тврдоглав. У обзир није долазило, премда су га многи наговарали, да ми надене неко друго, 'питомије' име. Тата је рекао: 'Биће Адолф', па сам тако и постао Адолф - открио је Дадо за Јутарњи.хр, признајући да је због свог необичног имена имао многе непријатности у животу.

- Кроз основну школу сам се, што се имена тиче, још некако и провлачио. Гадније је постало у средњој. У гимназији сам пустио дугу косу, почео да свирам и изгледам поприлично бунтовнички. Професорима се већ и сам мој изглед није свиђао, а кад су још схватили да се зовем Адолф, било је куку леле. Многе сам негативне оцене добијао, али више од тога болеле су ме примедбе појединих професора који су мог оца повезивали са усташама и симпатисањем усташког покрета, говорећи да ми је вероватно због тога дао такво име. А права истина је да је мој тата заправо био бранилац током Другог светског рата - присетио се Дадо, који не зна када га је последњи пут неко ословио правим именом.

Фото: Н. Карлић

 

 

- Да сад неко на улици повиче Адолф, мислим да се не бих окренуо. Откако памтим, сви су ме звали Дадо. С временом сам и ја људима почео да се представљам као Дадо. Не кријем, наравно, своје право име, знам зашто и по коме сам га добио, па немам разлога за скривање. Него ми име Дадо једноставно боље пристаје. Боље се осећам као Дадо Топић него као Адолф Топић, потоње ми се чини некако војнички строго, а ми у рокенролу не волимо строгоћу - објаснио је музичар.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".