- Bilo je to samo četiri godine po završetku Drugog svetskog rata, dakle u vreme kad ime Adolf nikako nije bilo popularno. Priznajem, premda je to moje ime, s vremenom nije postalo ništa popularnije, ali 1949. nazvati sina Adolfom bilo je zaista krajnje neobično - počeo je svojevremeno priču Dado koji je, čim je porastao, naravno, pitao oca zbog čega ga je tako nazvao.

- Priča o mom imenu zapravo je krajnje jednostavna. Najbolji prijatelj mog oca, kojeg i ja pamtim kao jednog od najboljih i najkvalitetnijih ljudi koje sam upoznao u životu, bio je Jevrejin po imenu Adolf. Po zanimanju je bio zubar, a moj otac, kojeg je Adolf u životu svojim dobrim delima jako zadužio, davno mu je pre mog rođenja obećao da će, ako dobije sina, nazvati dete njegovim imenom.

Foto: N. Karlić

 

 

- Adolf mi je, dakle, bio i moj kum na krštenju. Iako su bila teška poratna vremena, moj tata je bio tvrdoglav. U obzir nije dolazilo, premda su ga mnogi nagovarali, da mi nadene neko drugo, 'pitomije' ime. Tata je rekao: 'Biće Adolf', pa sam tako i postao Adolf - otkrio je Dado za Jutarnji.hr, priznajući da je zbog svog neobičnog imena imao mnoge neprijatnosti u životu.

- Kroz osnovnu školu sam se, što se imena tiče, još nekako i provlačio. Gadnije je postalo u srednjoj. U gimnaziji sam pustio dugu kosu, počeo da sviram i izgledam poprilično buntovnički. Profesorima se već i sam moj izgled nije sviđao, a kad su još shvatili da se zovem Adolf, bilo je kuku lele. Mnoge sam negativne ocene dobijao, ali više od toga bolele su me primedbe pojedinih profesora koji su mog oca povezivali sa ustašama i simpatisanjem ustaškog pokreta, govoreći da mi je verovatno zbog toga dao takvo ime. A prava istina je da je moj tata zapravo bio branilac tokom Drugog svetskog rata - prisetio se Dado, koji ne zna kada ga je poslednji put neko oslovio pravim imenom.

Foto: N. Karlić

 

 

- Da sad neko na ulici poviče Adolf, mislim da se ne bih okrenuo. Otkako pamtim, svi su me zvali Dado. S vremenom sam i ja ljudima počeo da se predstavljam kao Dado. Ne krijem, naravno, svoje pravo ime, znam zašto i po kome sam ga dobio, pa nemam razloga za skrivanje. Nego mi ime Dado jednostavno bolje pristaje. Bolje se osećam kao Dado Topić nego kao Adolf Topić, potonje mi se čini nekako vojnički strogo, a mi u rokenrolu ne volimo strogoću - objasnio je muzičar.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".