- Чин сећања, као и поштовање меморијала и споменика морају бити сачувани у позадини тренутног руског агресивног рата у Украјини - саопштила је берлинска полиција.

Истичу и да се не сме дозволити да се рат прелије у сукобе или спорове у Берлину "изван демократског дискурса".

Политико подсећа да су, након пораза нациста, широм Берлина подигнути споменици у знак сећања на совјетске жртве током рата.

Један од примера је и совјетски ратни споменик висок 12 метара у источној општини Трептов који приказује совјетског војника како мачем ломи кукасти крст.

Очекује се да ће овакви споменици овог викенда бити популарна окупљалишта оних који осуђују актуелни рат и оних који га бране.

Полиција је саопштила да је, поред забране руских и украјинских застава у близини таквих локација, забрањено и пуштање војне музике.

"Заштитићемо достојанствену комеморацију на 15 меморијала и споменика кроз свеобухватне прописе осмишљене да спрече било какву конфронтацију на овим локацијама", рекла је шефица полиције Барбара Словик.

Истовремено, додаје, биће предузете акције против било каквог облика "подршке, одобравања или величања руског агресорског рата на Украјину, посебно на скуповима".

Оштра реакција украјинског амбасадора

Поводом ове одлуке берлинских власти оштро је реаговао амбасадор Украјине у Немачкој Андриј Мелник.

- Шокирани смо што је берлинска полиција забранила да се украјинске заставе вијоре од 8. до 9. маја. Ово је шамар Украјини и украјинском народу - рекао је Мелник за РНД, преноси Укринформ.

Наводи да је забрањено да се украјинска застава вијори у главном граду Немачке, "баш као и руска застава под којом се врше најгори ратни злочини над украјинским цивилима и десетинама хиљада украјинских жена и деце".

- Ово не само да показује недостатак такта; то је катастрофална политичка одлука - додао је Мелник.

Према његовим речима, може се разумети напор полиције да обезбеди безбедност, али додаје да је "просто нечувена чињеница да су жртва и починиоци изједначени".

Мелник је позвао градоначелницу Берлина Франциску Гифи и сенаторку за унутрашње послове Ирис Шпрангер да одмах повуку ту, како каже, сумњиву одлуку.

Касније је Укринформу пренео да та одлука вероватно неће бити повучена. 

(РТС)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".