ТОС-1А се производи у фабрици "Омсктрнасмаш", која је део корпорације "Уралвагонзавод".

ТОС-1А је модернизована верзија ТОС-1 "Буратино", који је део наоружања од 1995. године. Последња верзија овог бацача има савремени систем лансирања ракета и аутоматизовани систем навођења, користи и моћније невођене реактивне ракете.
"Буратино" нема заменика у планинским и равничарским условима, висока прецизност и невероватна моћ овог ракетног система омогућава уништавање добро утврђених позиција непријатеља, које обична артиљерија не може да уништи.

Фото:Јутјуб принтскрин/Armour_desia Military Hardware

 

СПЕЦИФИКАЦИЈЕ ТОС-1А:

Маса:46 тона
Број цеви:24
Минимални домет: 400м
Максимални домет: 6000м
Посада:3 члана
Трајање плотуна 6 секунди
Површина коју покрива плотун приликом гађања износи 200x400 метара са вишекратним ударним и топлотним импулсима, стварајући притисак и топлотно поље.Висока температура у епицентру експлозије уништава сва жива бића, чак и у склоништима. Термобарична ракета је посебно ефикасна у планинама, где се ударни таласи појачавају.

Фото:Јутјуб принтскрин/Armour_desia Military Hardware

 

Може да испали једну или две ракете истовремено.

Посада не мора да излази из возила приликом припреме за гађање које износи 90 секунди, а за 50 секунди напушта положај. Постављен је на тело тенка Т-72, што га чини теже уништивим.

Фото:Јутјуб принтскрин/Armour_desia Military Hardware

 

Борбена употреба:

ТОС-1 системи су први пут употребљавани у борби у Авганистану, у Пањширској долини од стране совјетских снага. Касније су знатно видљивије коришћени у бици за Грозни 1999. године од стране Руске војске. ТОС-1A системи су своју прву борбену употребу имали у Ираку приликом ослобађања града Јурф ал Шахара 24. октобра 2014. год. од терористичке групе ИСИЛ. ТОС-1 је коришћен у Сирији током 2015. год. од стране Државних снага приликом анти-терористичке операције у граду Хами.ТОС-1А користи се и у сукобу у Украјини.

У галерији погледајте резултате дејства:

 

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".