Шта сте своје, осим физичких особина, дали Томовићу?

- Све је моје. Другачији је миље, дијалект, склоп околности, али сваки лик и глумац морају постати једно.

Какав је изазов био снимити другу сезону ове серије која је стекла огромну популарност и била награђивана?

- Привилегија је када сте оживели лик, а ситуације у новој сезони су изазовне и другачије за играње. Док смо снимали прву сезону, нисмо имали осећај да правимо тако гледану серију, само смо радили свој посао најбоље што умемо, а, поред тога, доста ствари је радило за нас. Мислим на избор теме, објеката и глумачку поделу у главним улогама.

Волите ли да пијете вино и јесте ли због професије свог лика морали нешто да научите о том пићу што раније нисте знали?

- Да, волим да пијем вино и знам понешто о њему. Неке ствари које се тичу, пре свега, технологије прављења вина учио сам и још учим због снимања серије.

Да ли је то што ви, као Ваљевац, имате тако добар акценат у овој серији само одраз вашег талента?

- Једном ми је редитељ Дејан Мијач рекао, мислећи на порекло и говор који одатле проистиче: "Сине, ти си у центру говора, па можеш и лево и десно и увек ћеш се вратити у центар." За ову улогу посебно ми је било значајно да радим на дијалекту јер је моја супруга из крајева где се тако, или слично, говори.

Јесте ли у позицији да пажљиво бирате улоге?

- Позиција је ствар перспективе. Никада нисам своју позицију посматрао са стране, тако да сам увек бирао шта мислим да је изазов и где ћу моћи да понудим нешто што је део мог дара. Увек у односу на то.

Да ли је пета деценија живота савршено доба за глумца?

- Добро је доба за глумца, јер многе ствари може да разуме из досадашњег искуства, али има и доста занатских елемената који се могу стећи искључиво преданим радом.

Само током прошле године изашло је осам серија у којима играте. Како то изгледа из ваше визуре, може ли квантитет да утиче на квалитет?

- Добар део тих улога је умногоме различит, тако да се тај број вероватно и не доживљава као нека врста оптерећења мојим ликом.

Показали сте се у најразличитијим жанровима. У којем се ви интимно најбоље осећате? Да ли је заиста најтеже играти у комедији?

- Најбоље се осећам када имам простор за креирање и живот лика у различитим ситуацијама и стањима. Комедија је тешка ако је не стварају духовити људи, а драма уколико је стварају људи без богатог унутрашњег садржаја.

Волите ли и данас да погледате репризу филма "Лајање на звезде"?

- Увек се зауставим када наиђем на неко његово емитовање.

Вашу сарадњу с Гораном Паскаљевићем ми, публика, памтимо посебно по остварењу "Буре барута". Јесте ли тада били свесни какав филм стварате?

- Да, то је захтевна улога коју само можете добити уз велико поверење редитеља. Док сам снимао "Буре барута" инфицирао сам се процесом стварања филма и свега што филм прати. Био сам премлад да бих размишљао о успеху и реакцијама на филм.

Осетили сте и чари светског фестивала какав је онај у Венецији. Колико вам значи гламур који ваша професија делом носи са собом?

- Много су то велике речи за нешто чега је заправо мало. Гламур јесте присутан на великим фестивалима, пре свега у главним програмима, а ту су ретки филмови који нису по неком обрасцу осуђени на успех.

И сами глумци некада кажу да живе у свом свету. Јесте ли такви и како своју атипичну професију уклапате са обичним свакодневним животом?

- Свака професија има свој посебан свет, глумци су посебни јер морају да задрже и негују свој крхки унутрашњи свет, а са друге стране налазе начине како да буду у позицији која их чини јакима. Мислим да је значајна мудрост пронађи баланс између овако дијаметралних ствари.

Колико вам значи представа "Станд доwн с Небојшом Миловановићем" као потенцијална противтежа свему што вам можда није пријатно у послу?

- "Станд доwн" је значајан јер сам овладао сценом и сусретима са најразличитијом публиком и по томе што само људи који га нису гледали не знају како може да се говори поезија.

Шта вас је мотивисало да постанете професор?

- Осећао сам да је то једна могућност за преношење неких мојих знања, али и могућност за моје непрестано усавршавање док преносим своја знања младим људима.

(Курир.рс) 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".