Руски председник Владимир Путин спрема се да преузме назад своју луксузну јахту "Шехерезаду" која се тренутно налази у Италији упркос бројним санкцијама које су му увеле САД, Велика Британија и Европска унија.

"Шехерезада" је враћена у воду ове недеље након што је неколико месеци провела у бродоградилишту у луци у Тоскани. Тамо се налази од септембра 2020. године. "Плутајућа палата", како гласи надимак ове суперјахте, добила је име по чувеној Персијској краљици. Медији наводе да је руски председник прави власник, али то и даље није званично потврђено.

Италијанска полиција је у журби са истрагом око утврђивања власника јахте. Истрага је покренута када је руски опозиционар Алексеј Наваљни објавио видео у којем се виде чланови посаде који припадају руским безбедносним службама. "Јахта може да крене сваког тренутка, потребно је још само проверити опрему", рекао је бивши члан посаде за "Њујорк Тајмс."

Фото: Јутјуб принтскрин/ Gibraltar Yachting

 

Италијански локални медији наводе да је забележена ужурбаност посаде на броду око припреме за полазак те се претпоставља да јахта ускоро напушта Италију.

- Чули смо да јахта напушта луку синоћ али из неког разлога се то ипак није догодило. Можда је полазак одложен због лошег времена. Власт је још није запленила тако да може отићи сваког тренутка -  рекао је Габријел, менаџер јахтинг клуба који се налази поред "Шехерезаде" за "Телеграф".

 Паоло Гозани, директор синдиката поморских радника у италијанским лукама, је тражио већу транспарентност државних институција поводом истраге око јахте јер његови радници не знају шта и за кога раде.

- Желимо више транспарентности од свих државних институција. Имамо право да знамо за кога радимо и шта радимо. Тренутно влада клима ћутања (омерта) по питању правог власника ове мега јахте - изјавио је Гозани за "Телеграф".

"Шехерезада" је до сада избегла судбину других луксузних јахти које су тренутно под санкцијама и које су у власништву руских олигарха који су блиски Путину. Да подсетимо, јахту руског олигарха Алишера Усманова, која важи за највећу на свету, запленила је Немачка претходног месеца.

По наводима италијанских медија, "Шехерезада" припада Едуарду Кудаинатову, руском нафтном тајкуну коме нису уведене санкције САД и Европске уније. Кудаинатов је дугогодишњи сарадник Игора Сечина, Путиновог блиског сарадника и председника руске нафтне компаније "Росњефт".

Фото: Јутјуб принтскрин/ Gibraltar Yachting

 

Које су карактеристике "Шехерезаде"?

Путин није штедео на јахти која је дугачка 140 метара и има чак шест палуба. Радник који је учествовао у изградњи "Шехерезаде" је описао луксузну јахту.

- Свака површина је изграђена од мермера и злата. Јахта има спа, сауну, биоскоп, позориште, теретану, неколико базена и два хелиодрома. То је као мали град. Постоји чак и мала клиника због гласина које круже да је Путин болестан. Једино је тешко прогутати чињеницу да све ово поседује човек који хладнокрвно бомбардује цивиле у Украјини - навео је радник у изјави за локалне медије.

Фото: Јутјуб принтскрин/ Gibraltar Yachting

 

 

Јахта има и посебну салу за џудо која је украшена сликама на којима се види Путин са црним појасом. Постоји и мала дискотека чији подијум за играње се спушта спрат ниже и постаје базен! Само две јахте на свету имају овакву модерну технологију и обе су у власништву Владимира Путина. Друга јахта се зове "Graceful".

Од осталих ствари које јахта има налази се сто за билијар, акваријум дужине пет метара и огроман телевизор дужине 4.5 метара. Цело купатило је позлаћено укључујући славине и држаче ролни. Сама јахта има најсавременији безбедности систем који има четири аутоматизована радара који могу да оборе дрон.

(Мондо)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".