Ruski predsednik Vladimir Putin sprema se da preuzme nazad svoju luksuznu jahtu "Šeherezadu" koja se trenutno nalazi u Italiji uprkos brojnim sankcijama koje su mu uvele SAD, Velika Britanija i Evropska unija.

"Šeherezada" je vraćena u vodu ove nedelje nakon što je nekoliko meseci provela u brodogradilištu u luci u Toskani. Tamo se nalazi od septembra 2020. godine. "Plutajuća palata", kako glasi nadimak ove superjahte, dobila je ime po čuvenoj Persijskoj kraljici. Mediji navode da je ruski predsednik pravi vlasnik, ali to i dalje nije zvanično potvrđeno.

Italijanska policija je u žurbi sa istragom oko utvrđivanja vlasnika jahte. Istraga je pokrenuta kada je ruski opozicionar Aleksej Navaljni objavio video u kojem se vide članovi posade koji pripadaju ruskim bezbednosnim službama. "Jahta može da krene svakog trenutka, potrebno je još samo proveriti opremu", rekao je bivši član posade za "NJujork Tajms."

Foto: Jutjub printskrin/ Gibraltar Yachting

 

Italijanski lokalni mediji navode da je zabeležena užurbanost posade na brodu oko pripreme za polazak te se pretpostavlja da jahta uskoro napušta Italiju.

- Čuli smo da jahta napušta luku sinoć ali iz nekog razloga se to ipak nije dogodilo. Možda je polazak odložen zbog lošeg vremena. Vlast je još nije zaplenila tako da može otići svakog trenutka -  rekao je Gabrijel, menadžer jahting kluba koji se nalazi pored "Šeherezade" za "Telegraf".

 Paolo Gozani, direktor sindikata pomorskih radnika u italijanskim lukama, je tražio veću transparentnost državnih institucija povodom istrage oko jahte jer njegovi radnici ne znaju šta i za koga rade.

- Želimo više transparentnosti od svih državnih institucija. Imamo pravo da znamo za koga radimo i šta radimo. Trenutno vlada klima ćutanja (omerta) po pitanju pravog vlasnika ove mega jahte - izjavio je Gozani za "Telegraf".

"Šeherezada" je do sada izbegla sudbinu drugih luksuznih jahti koje su trenutno pod sankcijama i koje su u vlasništvu ruskih oligarha koji su bliski Putinu. Da podsetimo, jahtu ruskog oligarha Ališera Usmanova, koja važi za najveću na svetu, zaplenila je Nemačka prethodnog meseca.

Po navodima italijanskih medija, "Šeherezada" pripada Eduardu Kudainatovu, ruskom naftnom tajkunu kome nisu uvedene sankcije SAD i Evropske unije. Kudainatov je dugogodišnji saradnik Igora Sečina, Putinovog bliskog saradnika i predsednika ruske naftne kompanije "Rosnjeft".

Foto: Jutjub printskrin/ Gibraltar Yachting

 

Koje su karakteristike "Šeherezade"?

Putin nije štedeo na jahti koja je dugačka 140 metara i ima čak šest paluba. Radnik koji je učestvovao u izgradnji "Šeherezade" je opisao luksuznu jahtu.

- Svaka površina je izgrađena od mermera i zlata. Jahta ima spa, saunu, bioskop, pozorište, teretanu, nekoliko bazena i dva heliodroma. To je kao mali grad. Postoji čak i mala klinika zbog glasina koje kruže da je Putin bolestan. Jedino je teško progutati činjenicu da sve ovo poseduje čovek koji hladnokrvno bombarduje civile u Ukrajini - naveo je radnik u izjavi za lokalne medije.

Foto: Jutjub printskrin/ Gibraltar Yachting

 

 

Jahta ima i posebnu salu za džudo koja je ukrašena slikama na kojima se vidi Putin sa crnim pojasom. Postoji i mala diskoteka čiji podijum za igranje se spušta sprat niže i postaje bazen! Samo dve jahte na svetu imaju ovakvu modernu tehnologiju i obe su u vlasništvu Vladimira Putina. Druga jahta se zove "Graceful".

Od ostalih stvari koje jahta ima nalazi se sto za bilijar, akvarijum dužine pet metara i ogroman televizor dužine 4.5 metara. Celo kupatilo je pozlaćeno uključujući slavine i držače rolni. Sama jahta ima najsavremeniji bezbednosti sistem koji ima četiri automatizovana radara koji mogu da obore dron.

(Mondo)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".