"Шалиш се? Владимир Путин је покушао да ме позове, а ти ме ниси спојио? Шта си дођавола мислио?", рекао је бивши амерички председник Доналд Трамп свом саветнику за националну безбедност Мајклу Флину током његовог првог службеног састанка са страним лидером, пише Питер Берген у својој књизи "Трамп и његов генерал: цена хаоса".

"Па, господине, имате много позива, покушавамо да одредимо с ким разговарате - казао му је Флин. "Какво је ово с*ање? Како је могуће да ме Путин зове, а ви ме не спојите?", узвратио му је Трамп. Кремљ је касније одговорио како није могуће пропустити позив који је унапред договорен.

Нема изненадних позива

Инцидент с Трампом и Флином не изгледа баш уверљиво, ако узмемо у обзир како су тачно организовани ови телефонски позиви на државном нивоу. Не можете једноставно позвати број кабинета руског председника и надати се да ће се он јавити да попричате, чак и ако сте с њим у одличним односима. Једнако је мало веројатно да би страни лидер подигао телефон и чуо Путинов глас на другом крају, пише "24сата" позивајући се на чланак портала "Раша Бијонд".

"Обично се предлог одржавања телефонског разговора преноси дипломатским каналима, преко Министарства спољних послова или његовог страног представника", објаснио је Владимир Шевченко који је десет година водио протоколарно одељење Кремља. Директан и непланирани позив је привилегија који уживају људи на које можете рачунати, а они се могу избројати на прсте једне руке (као што је министар обране), који поседују старински телефон с бројчаником за специјалне комуникације, попут оног који има руски председник Владимир Путин у својој канцеларији И то је само врх леденог брега телефонске дипломатије.

Фото: АП/Mikhail Klimentyev

 

 

Када предлажу телефонски позив, тимови с обе стране одлучују о времену позива и, оно најважније, о теми. То укључује грубу листу питања. Министарство спољних послова затим проводе пробни "разговор" о томе како ће тећи дискусија. Сам позив никада није приватан. Протокол захтева присуство преводиоца.

"Данас скоро свако говори још неки језик поред матерњег: Ангела Меркел говори и разуме руски, Путин течно говори немачки и адекватно разуме енглески. Међутим, једно је причати с неким у парку, а друго када водите озбиљан разговор преко телефона. Много зависи од прецизности: лоше одабран израз или двосмисленост могу проузроковати страшне последице", казао је Шевченко.

Ни један разговор није приватан

Преводиоци разговор слушају преко слушалица и сукцесивно преводе, реченицу по реченицу. Мање су шансе да тако направе грешку или искриве значење - казао је други извор из администрације председника.

Бивши председник Петро Порошенко једном је у 2018. години покушао назвати Кремљ након инцидента у Керч Стрејту. "Назвао сам Путина да га питам шта се догађа, а он ми није одговорио", рекао је бивши украјински лидер. То не значи да је Порошенко покушао да позове Кремљ, а да му се нико није јављао или да га је једноставно игнорисао.

Немати успеха, у дипломатском смислу, значи да је неко љубазно одбио разговор. Разлози су бројни, од пренатрпаног распореда до немогућности да се дође до лидера. Понекад уопште не постоји разлог. Чест је и онај политички разлог - 'недоступна' страна једноставно не види могућност за плодну дискусију у том тренутку.

Путин и интернет

Путин не користи паметне телефоне и ретко иде на интернет. Руси су донедавно били несигурни зна ли Путин, на пример, за Јутјуб. Тек је 2015. године јавно изјавио да користи интернет.

Када је 2017. године Викиликс објавио највеће цурење докумената ЦИА-е о алатима за хаковање и надзор, садржао је пет тајних сервера за прислушкивање кодног имена ПокетПутин. Барем хипотетички, могли би да прате уређаје које користи руски председник, као што су компјутери или телефони (ако их има).

Фото: АП

 

Одговор Кремља је био једноставан: "Размотрићемо то", додајући да Вашингтон није крио да је прислушкивао руске власти. Али да би страни шпијуни дошли до Путина, морате се врло, веома приближити. "Поседовање паметног телефона је добровољни егзибиционизам и потпуна транспарентност. Када узмете у руке паметни телефон, свесно означите квадратић́ који каже да све буде јавно", рекао је не тако давно портпарол председника Дмитри Песков.

По његовом мишљењу, чини се, председник не би требало да има паметни телефон, "поготово у земљи попут Русије". Новинари скоро сваке године приговарају Пескову с питањем о паметном телефону. Одговор је увек исти. Путин је мање метафоричан на ову тему, пише Раша Бијонд. "Да имам мобилни телефон, никада не би престао да звони. Чак ни код куће не дижем слушалицу", изјавио је 2005. на почетку свог другог мандата, од када се готово ништа није променило. Осим што је можда сада још теже контактирати с њим.

Жути телефон с бројчаником на Путиновом столу

Једно правило нема изузетка - Путин о темама од националног значаја говори само преко владине линије. То је онај стари, жути телефон који му стоји на столу у канцеларији. Не може се хаковати јер је гласовни сигнал дигитализован и кодиран сложеним криптографским кључем, а за његово дешифрирање је потребно 18 месеци. Чак и тада хаковање је бесмислено јер се током разговора кључ мења више пута у насумичним интервалима. Све су то средили руски стручњаци за безбедност.

Фото: АП

 

Стручњаци за безбедносну комуникацију руског председника теже безбедности која се може сломити само кршењем закона физике. У 2015. години, око 230 милиона рубаља јавног новца издвојено је за развој сигурне квантне комуникацијске линије и друге квантне пројекте. А технологија је већ ту. Информације у таквом систему се преносе преко фотона, а да би се открили потребно је променити њихово стање. Природни закони налажу да се то не може учинити, а да се тако нешто не примети.

Како назвати Путина?

А како се ступа онда са Путином у разговор телефоном? Захтев за телефонски позив иде прво дипломатским каналима Министарства спољних послова или председничке администрације. Само неколицина одабраних (они са истим специјалним жутим телефоном, као што је министар одбране) могу да га позову мање-више директно. Но, позив увек прво прими секретарица или други помоћник.

С друге стране, Путин може да позове (преко безбедносне везе, наравно) где год пожели. На иностраним путовањима га често прати авион пун комуникацијске опреме. Чак и када је разговарао са тешко болесним дечаком чији је сан био да види унутрашњост Путиновог авиона, председник је користио шифровану линију. На његовом столу је и разводна таблица са дугмићима на којима се налазе презимена његових подређених, пре свега министара и гувернера.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".