Након церемоније одавања почасти деци убијеној у Сарајеву током опсаде града од 1992. до 1995. Џаферовић је одговарајући на новинарска питања казао да не жели да полемише са онима који стално коментаришу стање у БиХ, јер се тиме само даље доприноси погоршању стања, а суседе је позвао да пусте на миру његову земљу, пренела је Хина.

- Саветујем нашим суседима, па и Републици Хрватској, да они пусте БиХ на миру. Ми ћемо своје односе уређивати онако како ми мислимо да их треба уређивати. Ми смо самостална, независна, међународно призната држава и они према Дејтонском мировном споразуму имају обвезу да поштују суверенитет и територијални интегритет БиХ - казао је Џаферовић.

Додао је да нема намеру да предузме било какав корак којим би се додатно погоршало стање у земљи, а да исто то очекује и од суседних држава.

- Ово што се ради је у ствари уплитање у унутрашње ствари БиХ -  казао је Џаферовић, алудирајући на изјаве из Хрватске којима се оспорава законитост одржавања избора у БиХ заказаних за 2. октобар.

Фото: АП/Дарко Војиновић

 

Џаферовић је поручио да ће избора свакако бити и да ће бити одржани у складу са законом који је на снази и који сви имају обавезу да поштују.

Централна изборна комисија је јуче расписала опште изборе упркос чињеници да није постигнут договор о изменама постојећег изборног закона.

Закон предвиђа да се општи избори морају одржати сваке четврте године, прве недеље у октобру.

Хрватски председник Зоран Милановић сматра да је неприхватљиво да се Хрвати у БиХ, који су конститутивни народ, поновно прегласавају на изборима, док је хрватски премијер Андреј Пленковић истакао да без изборне реформе неће бити омогућена легитимна заступљеност конститутивних народа нити функционалност институција БиХ.

Милановић је јуче у допису хрватском премијеру предложио да се сазове седница Савета за националну сигурност због опасности да Хрвати у Босни и Херцеговини неће моћи да бирају своје представнике у институције власти.

Представници међународне заједнице подржали су одржавање избора по постојецем закону.

Високи представник Кристијан Шмит је у новом извештају о стању у БиХ рекао да је изборна реформа у БиХ неопходна, али да и ако тога не буде избори морају да се одрже и то према важећем закону.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".