Шведска и суседна Финска остале су ван алијансе, али су, како наводи Ројтерс, руско заузимање Крима 2014. и њен напад на Украјину навели ове земље да поново размисле о својој безбедносној политици, а чланство у НАТО изгледа све вероватније.


Обе земље траже гаранције за војну заштиту током процеса подношења захтева за чланство у НАТО, који би могао да потраје и до годину дана док га не одобре све чланице.

-Уверен сам да ћемо наћи решења за безбедносне потребе које ће Шведска имати у прелазном периоду - рекао је Столтенберг за СВТ.

- Од потенцијалног тренутка када Шведска буде аплицирала, а НАТО наводи да жели да се Шведска придружи, постоји веома јака обавеза НАТО да може да гарантује безбедност Шведске - рекао је Столтенберг и додао да ће то укључивати појачано присуство око Шведске и у Балтичком мору.

Москва је упозорила Шведску и Финску на "озбиљне последице" и да би могла да распореди нуклеарно оружје и хиперсоничне ракете у својој ексклави Калињинграду ако Шведска и Финска постану чланице НАТО.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".