Амерички психолог пољског порекла, добитник награде Америчке психолошке организације за изузетан научни допринос психологији, Роберт Зајонтс, разним је експериментима доказао да људи реагују позитивно и верују само у оно што им је највише познато.

Фото: Профимедиа

 

Када особа погледа своју фотографију, нехотице се упоређује са сликом која јој се чврсто формирала у глави, а то је њен одраз у огледалу.

Занимљиво код огледала јесте што не даје баш праву слику објекта или особе која се огледа. Слику било ког објекта или особе коју преноси равно огледало заправо формирају зраци одбијени од његове површине. Људски мозак је дизајниран тако да потпуно занемарује ове кривине, па кад се погледа у огледало, човеку се чини да стоји на одређеној удаљености од њега и да се светлост савија око делова његовог тела.

Фото: Профимедиа

 

- Ако је особа навикла да гледа у себе с леве стране, где је део лица на пример најужи и очи изгледају као да су издужене, када види своју слику на фотографији, онда му се чини да он такође гледа своју слику на левој страни иако је у стварности (испред њега) заправо десна страна тела и лица која је другачија. Тада мозак реагује, оваква слика му је необична, па је зато сматра одбојном - рекао је цењени психолог.

(Најжена)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".