Др Драган Прокић је обавестио домаће медије да се дечак осећа добро, али да му је јетра у лошем стању.

Услед таквог стања, доктор је нагласио да ће дечак остати у болници како би био под надзором лекара, али и да би се утврдило да ли је дијагноза болести нови тип хепатитиса, јер тренутно не постоји протокол о лечењу.

"Код нас на одељењу лежи пацијент, дечак који има девет година, са симптомима који указују на нови тип хепатитиса. Међутим, не можемо још да потврдимо да се ради о новој болести јер нам недостају поједине анализе, зато и даље кажем да само постоји сумња, док год не завршимо са испитивањима. Ово је нова болест у свету и код нас, тако да морамо бити веома пажљиви. Дечак је клинички у добром стању, али је жут. Не жали се на болове, али је његова јетра у тешком и лошем стању и забрињава нас то што се код 10 одсто малих пацијената јетра не опорави", каже за домаће медије др Драган Прокић, педијатар и гастроентерохепатолог, начелник Одељења за испитивање и лечење болести органа за варење у Институту за мајку и дете.

Фото: Новости

 

Родитељи су приметили, напомиње доктор, да је детету кожа пожутела и довели га на преглед. Др Прокић је потврдио да су до сада урађене бројне анализе, али да се даља испитивања тек очекују, као и да ће до наредног понедељка знати шта ће даље да предузме. Брине га што тачан протокол о лечењу новог типа хепатитиса не постоји и наглашава да се за акутни хепатитис не даје никаква циљана терапија, већ да се лечи симптоматски.

Дечак засад није животно угрожен, али спада у тешке пацијенте јер његова јетра није у стабилном стању, истиче доктор.

"Мислили смо да се ради можда о хепатитису А, али после свих анализа и тестова које смо урадили, испоставило се да није у питању та дијагноза. Иначе, на сваке три до четири године имамо пацијента са хепатитисом, запаљењем јетре непознатог узрока. Оно што је овде највећи проблем је што постоји шанса да се јетра не врати у нормално стање и то морамо да пратимо. У случају да дође до погоршања, не искључује се могућност потребе за трансплантацијом. Свакако остаје на испитивању, а нове анлизе показаће која је дијагноза и даћемо све од себе да излечимо дете", наглашава др Прокић.

Подсетимо, нови тип хепатитиса шири се европским земљама током протеклих неколико месеци, а ова болест посебно погађа дечју јетру. Нови хепатитис је до сада регистрован у Ирској, САД, Израелу, Холандији, Шпанији, Данској, Италији, Норвешкој, Француској, Белгији, Румунији, Јапану, Канади…

(Б92)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".