Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања је у интервјуу за италијански лист "Цорриере делла сера" препричао о чему је разговарао са руским патријархом Кирилом. Папа је напоменуо да су њих двојица 40 минута разговарали преко Зоом-а.

- Првих двадесет минута читао је са папира који је држао у руци све разлоге који оправдавају руску инвазију. Слушао сам га и онда одговорио: Не разумем ништа од овога. Брате, ми нисмо државни клирици, не треба да говоримо језиком политике, већ језиком Исусовим. Ми смо пастири истог светог стада Божијег - рекао је папа Фрања.

Из тог разлога сам му рекао, каже папа, да морамо тражити пут ка миру, морамо зауставити борбе.

- Патријарх не може да се спусти да би постао Путинов олтарски дечко. Имао сам састанак са њим, заказан за 14. јун, у Јерусалиму. То би био наш други сусрет лицем у лице који није требало да има везе са ратом. Али смо то отказали, сложили смо се да може послати погрешну поруку - навео је папа.

Фото: РИА

 

Овим поводом се огласило Одељење за спољне црквене односе РПЦ које је истакло да је за жаљење то што је месец и по дана након разговора са патријархом Кирилом, папа Фрања одлучио да садржај овог разговора пренесе "непримереним језиком".

- Овакве изјаве тешко да могу да продуже конструктиван дијалог између Римокатоличке и Руске православне цркве, који је тако неопходан у данашње време - наводе из Одељења за спољне послове руске цркве.
Они су у свом саопштењу навели, како кажу, шта је заиста патријарх Кирил рекао папи.

Захваљујем вам на прилици да одржим овај сусрет. Када смо се срели 2016. на Куби, рекао сам вам да се састајемо у право време и на правом месту. И иако се наша комуникација одвија коришћењем технологије на даљину, ипак верујем да још једном разговарамо једни са другима у право време.

Уз вашу дозволу, желео бих да поделим са вама своје виђење данашње тешке ситуације. Наравно, живимо у различитим информативним пространствима: западни медији су или ћутали или су говорили практично врло мало о оним чињеницама на које бих желео да вам скренем пажњу.

Фото: АП

 

Патријарх Кирил је даље, наводе, напоменуо да је сукоб почео 2014. догађајима на Мајдану у Кијеву, услед чега је дошло до промене власти у Украјини.

 Такође додају да је Кирил подсетио папу да је на крају совјетског периода Русија добила уверавања да се НАТО нец́е ширити ни један центиметар на исток. Међутим, ова обећања нису испоштована, па су чак и бивше совјетске балтичке републике постале чланице НАТО-а.
Подсећања ради, у поменутом интервју за италијански лист папа Фрања је рекао да је НАТО прииближавањем Русији и "лајањем" на њихова врата можда допринео да дође до руске инвазије на Украјину и поручио да је предложио састанак са руским председником Владимиром Путином у Москви, пренео је Политико.

Фото: Профимедиа

 

Он се у том интервјуу и осврнуо на напад Русије на Украјину и рекао да, иако можда не иде толико далеко да каже да је присуство НАТО-а у суседним земљама "испровоцирало" Москву, оно је "можда олакшало" инвазију.

Папа је потврдио да Света столица од средине марта тражи састанак папе и Путина у Москви: "Наравно да нам је потребно да лидер Кремља одреди временски оквир. Још нисмо добили никакав одговор и још увек покушавамо, упркос мом страху да Путин не може и не жели да одржи овај састанак у овом тренутку", нагласио је папа.

(Ало)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".