У данас објављеном интервјуу за угледни италијански дневник Коријера дела сера, папа је такође рекао да поглавар Руске православне цркве, патријарх Кирил, који је, како наводи Ројтерс, дао пуну подршку рату у Украјини "не може постати Путинов ђакон".

Папа, који се на почетку руске војне операције у Украјини упутио у руску амбасаду, у посету без преседана, потврдио је у интервјуу за италијански лист да је три недеље од избијања сукоба замолио једног високог дипломату у Ватикану да пошаље поруку Путину да је он, као поглавар Римолатоличке цркве, "вољан да дође у Москву".

- Свакако, било је неопходно да се са тим предлогом сагласи руски председник, али још нисмо добили одговор и још увек инсистирамо на мом путовању у Москву - рекао је папа и додао да се прибојава да Путин "не може, нити жели у овом тренутку да се овај састанак одржи".

Фото:АП

 

 

Пре овог интервјуа, папа Фрања (85) није јавно и експлицитно помињао ни Русију, ни Путина, али је у својим обраћањима говорио о "неоправданој агресији", "инвазији" и зверствима над цивилним становништвом.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".