Данас се говори да је толико лако постати познат, да је у неку руку и непожељно. Када је Фахрета Јахић почела каријеру, тада је било незамисливо тешко да се прогураш и будеш примећен. А она је била и остала и више од тога.

Фото: Д. Мишић

 

Од Вардара до Триглава се помињало њено име, слушале њене песме и готово да нема места где није отишла, а да је тамо није сачекала зграда, улица или продавница са њеним именом. И то све заслужено, одлуком обожавалаца које је својим гласом, стасом и каријером обарала с ногу.

Расла је у сиромашној породици и њен пут до славе и богатства је био трновит, али толико успешан да готово ниједна јавна личност са простора бивше Југославије не може да се мери са њом.

Свако ко прати њен опус сигурно је упознат са чињеницом да јој је давних година један човек прорекао славу и успех и како ће године показати није погрешио.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lepa Brena (@lepabrenaa)

- С мајком сам отишла код комшинице Сене на кафу. Одједном се на вратима појавио старији човек и тражио чашу воде. Погледао ме је и питао: ‘Чија си?", а мајка му је одмах одговорила: ‘Моја је, ваљда се види да личимо‘ Тада је рекао: ‘Као што је познат Тито, тако ће бити позната и она.‘Сви смо га погледали згрануто јер смо мислили да прича глупости. Али онда је додао: ‘Нисам луд, бићеш веома успешна жена. Путоваћеш докле ти поглед допире, имаћеш новца колико рукама можеш да згрнеш у наручје.‘ Замолио ме је да сваки пут када га се сетим запалим свећу за њега. То чиним и данас!", испричала је Брена које се и Београд преселила 1979. године.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lepa Brena (@lepabrenaa)


Како је често истицала, веома је поносна на своје почетке, али никако јој није било лако. Није имала довољно новца да купује гардеробу, већ је заједно са својом мајком те давне 1983. године, шила и кројила ствари, како би била адектватно обучена за сцену.

А сцена је волела колико и данас. Нема тог концерта који је организовала, а на којем се није тражила карта више. Усклици и повици јер је Брена у неком граду одзвањали су данима.


- Почела сам да певам од петог разреда и ишла сам у хор. Увек сам била хиперактивна и на неки начин мултиталентована. Била сам јако немирна и онда ми је наставница музичког рекла: "Сад ћеш да певаш једну солистичку песму, певаћеш на фестивалу Млади градитељи. Одмах хоћу да знам коју ћеш песму певати". Била сам у шоку и рекла "Свирај ми о њој" Кемал Монтено. Тресла сам се као прут и руке су ми се знојиле. То је била моја прва и последња трема - рекла је раније Брена, која је на овом фестивалу и победила што јој је дало крила да крене у музичке воде.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lepa Brena (@lepabrenaa)


Да ли сте икада иког чули да је отишао на посао, а вратио се кући са новим аутомобилом? Поклоњеним? Е па десило се југословенској звезди - Брени.

- Када смо певали у Кикинди, која је имала фабрику "Опела" и певали смо за другу смену. Завршимо концерт и враћамо се аутобусом за Београд као што смо увек и радили. Како смо прошли поред салона аутомобила морала сам да изађем и да замолим портира да ме пусти да уђем унутра и погледам како изгледа модел "Сенатор", моја тадашња жеља. Срце ми је стало кад сам га видела. Звала сам одмах директора и питала могу ли ја тај ауто да купим, а каже мени директор: "Шта да купиш, одмах га вози." - присетила се Брена анегдота.

Фото: АТА имагес

 

Уосталом, ако не знате колико је раније била тражена и вољена погледајте филм "Хајде да се волимо" који није фикција, већ екранизовани живот певачице.

Такав живот заслужује и диву и звезду поред имена.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".