Према такозваним "уличним правилима", како је објаснио наш саговорник, криминолог Добривоје Радовановић, постоје три основна начина за диловање наркотика "на мало".

- Први и најучестали начин је тај да дилери преко клубова, односно обезбеђења клубова, својим гостима достављају робу и узимају новац. То је свакако разрађена шема одавно, јер су у питању сталне муштерије које знају лозинке и који је квалитет робе, а имају сигурност да их нико неће открити. Не треба занемарити ни други улични дилерски "објекат", а то је школско двориште, у ком дилери својим нижерангираним "радницима" дају робу, коју они даље дистрибуирају тако што остављају дрогу испид клупица, у жбуњу, а носе их у џепу, ранцу, у патикама и чарапама, и мисле да су сигурни у свом послу - каже Радовановић и додаје да је трећи начин да дилер сам иде од муштерије до муштерије.

Фото:Н.Фифић

 

- Када дилер иде од муштерије до муштерије он носи малу количину, јер уколико би био ухапшен могао би да оправда поседовање наркотика за личну употребу. Дилери се труде да буду што мање приметни и да се, док носе дрогу, понашају сасвим нормално. Често их полиција пресретне и тада им нађе дрогу док имају торбу за тренинг, док се возе таксијем, док су у колима, док шатају са пријатељима или седе опуштено у кафићу - објашњава криминолог за Курир.

Радовановић каже да има и оних дилера, који са својим муштеријама имају разрађен план како да врше размену.

- У неким шупљинама у ходницима зграда, поштанским сандучићима или жбуњу оиставлајуу дрогу и новац, за то место знају само они и тако функционише њихова примопредаја. Такође, не треба занемарити ни то да дилери дрогу шаљу путем доставе на кућну адресу, или имамо примере у пицерији или продавници путем посредника изговоре шифру која значи да је он купац - каже наш саговорник и додаје:

Фото: МУП

 

- Дилери су у последње време све више досетљиви и труде се на све начине како не би пали у руке полиције. Оно што избегавају да раде јесте да у својим колима возе дрогу, па често за то користе доставу и такси. Тако у последње време, дилери све чешће дрогу корисницима достављају на кућну адресу и то уз брзу храну. Као доказ за то су хапшења чак две групе такозване "пица мафије", које су ресторан за продају и доставу ове хране користили као праван за "уноснији бизнис". Полиција је у јануару 2020. године на београдској општини Звездара ухапсила групу дилера, њих четворицу, због сумње да су људима на кућну адресу уз каприћозу доносили и марихуану!

- Полиција је тада затекла власника пицерије у тренутку док је својим возилом покушао да на једну адресу однесе пицу испод које је била упакована ПВЦ кесица марихуане. Пица-мајстори су испоруку дроге наводно договарали шифровано, а нека врста лозинке била је "феферона". Тачније, у зависности од тога колико је тражено љуте папричице, знало се колико пакетића "траве" треба понети - подсећа извор.

Фото: МУП

 

Идентичан модус операнди имала је и група дилера из Рипња, којој су лисице стављене у марту ове године.

- И они су имали своје шифре. рецимо, "пица с мајонезом" била је шифра за сканк, а "пица с павлаком" означавала је спид, док су рецимо "три фефероне" значиле да купац хоће три пакетића дроге - прича нам извор.

Четврти начин:

Наручују и преко интернета

Са новим технологијама у игри су и нови начини трговања опијатима. Тако су саврменеи дилери дроге почели да марихуану, кокаин, али и синтетичке дроге продају преко интернета.

Фото: Профимедиа

 

- "Модерни" дилери дрогу све чешће продају без физичког контакта и курира, а уместо новца користе криптовалуте. Полиција им тешко улази у траг, јер често мењају налоге које користе и ИП адресе, а могу да користе и сервере који се не налазе у Србији. Када купац пошаље криптовалуту у "гарант сервис", администратори групе му шаљу координате, фотографију и упутство где је дрога сакривена. Тако су се недавно појавиле групе у којима се продаје дрога на чет мрежи Телеграм - каже саговорник.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".