Односно, ниједан Хрват није одлучио да се врати у домовину због чињенице да би преко државних фондова могао добити и до 200.000 куна за самозапошљавање.

Мера је на снази од 1. јануара 2022. године. Хрватске медије је занимало колико се Хрвата иселило из Хрватске од датума увођења те мере, па су питали Уред добродошлице. Рекли су да немају ту информацију.

Затим смо се обратили Министарству унутрашњих послова. Они знају.

Фото: Танјуг/Хина

 

- Поводом Вашег упита, обавештавамо Вас да је 2022. године, закључно са 25. априлом, 5.641 хрватски држављанин одјавио пребивалиште због пресељења у иностранство, док је 2.667 хрватских држављана пријавило пребивалиште у Хрватској након досељења из иностранства -  наводи Министарство.

Тако је, након увођења владине мере усмерене на повратак исељеника, више Хрвата емигрирало из земље него доселило.

Ову меру су стога неки Хрвати користили за унутрашње миграције. Намењена је незапосленима који оснивају привредни субјект.

- Напомињемо да је коришћење мере Мобилност рада – бирам Хрватску намењено послодавцима који су регистровали привредни субјект уз коришћење мере Подршка самозапошљавању. Мера подршке самозапошљавању намењена је незапосленим особама које су се одлучиле отворити нови пословни субјект у Хрватској -  наводе у Хрватском заводу за запошљавање.

Фото: Јутјуб принтскрин/ garethtrooper

 

Дакле, први корак и неопходан предуслов за коришћење мере Мобилност радне снаге – бирам Хрватску је подношење захтева за доделу подршке за самозапошљавање према тренутно важећим условима мере. Након достављања доказа о обављању самосталне делатности (регистрација привредног субјекта, пријава на пуно радно време у ХЗМО), закључује се уговор о додели подршке у сврху самозапошљавања“, додају из Завода.

(Индеx.хр)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".