Odnosno, nijedan Hrvat nije odlučio da se vrati u domovinu zbog činjenice da bi preko državnih fondova mogao dobiti i do 200.000 kuna za samozapošljavanje.

Mera je na snazi od 1. januara 2022. godine. Hrvatske medije je zanimalo koliko se Hrvata iselilo iz Hrvatske od datuma uvođenja te mere, pa su pitali Ured dobrodošlice. Rekli su da nemaju tu informaciju.

Zatim smo se obratili Ministarstvu unutrašnjih poslova. Oni znaju.

Foto: Tanjug/Hina

 

- Povodom Vašeg upita, obaveštavamo Vas da je 2022. godine, zaključno sa 25. aprilom, 5.641 hrvatski državljanin odjavio prebivalište zbog preseljenja u inostranstvo, dok je 2.667 hrvatskih državljana prijavilo prebivalište u Hrvatskoj nakon doseljenja iz inostranstva -  navodi Ministarstvo.

Tako je, nakon uvođenja vladine mere usmerene na povratak iseljenika, više Hrvata emigriralo iz zemlje nego doselilo.

Ovu meru su stoga neki Hrvati koristili za unutrašnje migracije. Namenjena je nezaposlenima koji osnivaju privredni subjekt.

- Napominjemo da je korišćenje mere Mobilnost rada – biram Hrvatsku namenjeno poslodavcima koji su registrovali privredni subjekt uz korišćenje mere Podrška samozapošljavanju. Mera podrške samozapošljavanju namenjena je nezaposlenim osobama koje su se odlučile otvoriti novi poslovni subjekt u Hrvatskoj -  navode u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Foto: Jutjub printskrin/ garethtrooper

 

Dakle, prvi korak i neophodan preduslov za korišćenje mere Mobilnost radne snage – biram Hrvatsku je podnošenje zahteva za dodelu podrške za samozapošljavanje prema trenutno važećim uslovima mere. Nakon dostavljanja dokaza o obavljanju samostalne delatnosti (registracija privrednog subjekta, prijava na puno radno vreme u HZMO), zaključuje se ugovor o dodeli podrške u svrhu samozapošljavanja“, dodaju iz Zavoda.

(Index.hr)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".