У Европи се за лајмску болест знало још пре сто година, али су на њу озбиљније почели да обраћају пажњу тек од 1974. године. С временом су клиничка искуства показала да је лајмска болест веома озбиљна и да оставља последице уколико се на прави начин не лечи, пре свега антибиотицима.

Болест се јавља у три фазе - прва се манифестује црвенилом у околини убода крпеља, док друга може да доведе до већих компликација, попут болова у зглобовима, промена у ритму срца и промена у централном нервном систему, од запаљења мозга до парализе нерава. Ови симптоми су типични и за трећу фазу, али су далеко израженији.

Мере превенције

Да до свега овога не би дошло, када сте у природи, побрините се да имате прикладну одећу и обућу, што подразумева дуге рукаве, ногавице увучене у чарапе и затворене ципеле.

Избегавајте одећу тамних боја на којој се крпељ теже уочава и материјале попут вуне, фланела, јер се на њих крпељи лакше закаче. На голе и изложеније делове тела и евентуално на одећу можете да нанесете репелент за одбијање крпеља, водећи притом рачуна о упутству произвођача. Осим тога, увек ходајте обележеним стазама и избегавајте провлачење кроз грмље, лежање на тлу, одлагање одевних предмета на грмље и тло.

Након повратка из природе прегледајте се и проверите да ли на кожи или одећи имате крпеља, како бисте га што пре одстранили. За то обично има довољно времена јер крпељ, након што доспе на домаћина, доста дуго (и неколико сати) "шета" тражећи погодно место за угриз.

Пажљиво прегледајте цело тело помоћу огледала или друге особе, да бисте могли да их уочите на мање приступачним деловима тела. Посебно обратите пажњу на места са нежнијом кожом, иза ушију, на потиљак, врат, препоне, дојке, пазух, подручје иза колена, пупак...

Код деце ће се крпељи често наћи на глави, јер су нижа и више се играју у трави него одрасли, па лакше "покупе" крпеља главом, односно горњим делом тела. Такође не заборавите да се истуширате по повратку из природе.

Фото: Јутјуб принтскрин/РТВ Маг

 

Како правилно уклонити крпеља?

Ако сте и поред свих мера заштите ипак "закачили" крпеља, важно је да га што пре уклоните - ризик од инфекције је већи што је дуже причвршћен, а сматра се да је у првих 36 сати мало вероватно да ће се особа заразити.

Крпеља извадите пинцетом, али пре тога оперите руке, а пинцету пребришите антисептиком. Захватите га што ближе глави, уз кожу, и лаганим повлачењем извуците га из коже. Немојте га премазивати алкохолом, кремом, уљем, лаком за нокте, петролејем нити "палити" пламеном. Не повлачите га нагло (покидаћете га), не стискајте нити гњечите, јер се тиме узрокује грчење крпеља и појачано излучивање веће количине секрета и, ако је крпељ заражен, узрочника болести.

Уколико сматрате да ћете нешто забрљати приликом вађења крпеља или једноставно немате искуства или сте преплашени, обратите се најближој здравственој установи - амбуланти, дому здравља, одељењу за кожне болести.

Шта после убода?

Место уједа треба пратити неколико недеља, а свака појава црвенила на кожи, малаксалост, оток лимфних жлезда или повишена температура упозорење су да је инсект био заражен и да треба започети лечење - одмах!

Црвенило, које је први симптом, може да буде различите величине и интензитета и постепено мења изглед - средишњи део бледи, а црвени руб промене се удаљава. Ипак, постоје и ситуације када до инфекције дође, али се црвенило не јавља. У таквим случајевима веома је важно да лекар инсистира на субјективним тегобама које пацијент осећа, без обзира на то да ли су оне благе.

С обзиром на то да је изазивач бактерија која добро реагује на лечење антибиотицима, лечење не би требало да задаје проблем, али се због неспецифичног тока и непрепознатог уједа дешава да се, нажалост, не размишља о лајмској болести.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".