Петуније или сурфиније припадају групи цвећа којој је потребна посебна нега и одржавање. Први пут је хибрид петуније откривен у Јапану 1992. године где се након тога проширио у друге крајеве света. Погодане су за балконе, можемо их пронаћи у разним бојама - од беле, црвене, розе до измешаних боја. Стабљика петуније може бити дуга до 80 сантиметара. 

Сурфинији или петунији одговара место са доста Сунца. Треба да се залива редовно али умерено да не би дошло до труљења корена. 

Земљиште за сурфинију треба да буде обогаћено микро и макро елементима, посебно гвођжем. Ако је боја цветова светлија и бледа,  то значи да прихрана није довољна.

Сурфинија најмање два пута у сезони одбаци велик број цветова, што је сасвим нормално јер је то знак да јој треба појачати прихрањивање. 

Сурфинија се превентивно прска фунгицидима против плесни, инсектицидом сваке три до четири недеље и акарицидом против гриња.

Веома успешно размножавање сурфиније је резницама. Сурфиније се саде у висеће корпе, саксије, жардињере или сандучиће на терасама, балконима, прозорима. За саксију величине 60 сантиметара довољне су три саднице.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".