Petunije ili surfinije pripadaju grupi cveća kojoj je potrebna posebna nega i održavanje. Prvi put je hibrid petunije otkriven u Japanu 1992. godine gde se nakon toga proširio u druge krajeve sveta. Pogodane su za balkone, možemo ih pronaći u raznim bojama - od bele, crvene, roze do izmešanih boja. Stabljika petunije može biti duga do 80 santimetara. 

Surfiniji ili petuniji odgovara mesto sa dosta Sunca. Treba da se zaliva redovno ali umereno da ne bi došlo do truljenja korena. 

Zemljište za surfiniju treba da bude obogaćeno mikro i makro elementima, posebno gvođžem. Ako je boja cvetova svetlija i bleda,  to znači da prihrana nije dovoljna.

Surfinija najmanje dva puta u sezoni odbaci velik broj cvetova, što je sasvim normalno jer je to znak da joj treba pojačati prihranjivanje. 

Surfinija se preventivno prska fungicidima protiv plesni, insekticidom svake tri do četiri nedelje i akaricidom protiv grinja.

Veoma uspešno razmnožavanje surfinije je reznicama. Surfinije se sade u viseće korpe, saksije, žardinjere ili sandučiće na terasama, balkonima, prozorima. Za saksiju veličine 60 santimetara dovoljne su tri sadnice.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".