- У суботу 23. априла запаљен је аутомобил адвоката Д. К. из Сомбора. Најоштрије осуђујемо овај догађај и изражавамо незадовољство радом полиције и тужилаштва у поступцима откривања починилаца кривичних дела усмерених против адвоката. Д. К. је угледни и уважени адвокат, до недавно је вршио дужност председника Огранка у Сомбору Адвокатске коморе Војводине, а тренутно је судија и председник већа у Дисциплинском суду Адвокатске коморе Војводине. Надлежним органима је указано на вероватну повезаност ове његове функције са паљењем аутомобила - наводи се у саопштењу:

- Подсећамо да још увек није откривен ни починилац напада на адвоката др М.Ђ. из Зрењанина за кривично дело тешко убиство у покушају, када је на његову породичну кућу бачена бомба. Адвокат М.Ђ. је био заменик дисциплинског тужиоца Адвокатске коморе Војводине, а сада је заменик дисциплинког тужиоца Адвокатске коморе Србије.

Како су истакли, ранијем председнику Адвокатске коморе Војводине је запаљен аутомобил, док је садашњем председнику тиме прећено. Адвокатска комора Војводине врши јавна овлашћења, а адвокатура је као правна помоћ грађанима саставни део правосуђа од велике друштвене важности. Напади на адвокате се ни по чему не разликују од напада на судије или тужиоце.

Председник Адвокатске коморе Војводине ће овим поводом одржати састанак са Апелационим тужиоцем у Новом Саду, очекујемо састанак са министром правде и министром унутрашњих послова, након чега ће бити организована протесна окупљања адвоката у више градова Војводине. О свему ће бити обавештена и Међународна унија адвоката.

Починиоци кривичних дела ове врсте морају бити откривени и кажњени.

(Курир.рс)