Након посете Пољској, амерички државни секретара Ентони Блинкен и секретар за одбрану САД Остин Лојд, возом су допутовали у Кијев где су разговарали са председником Володимиром Зеленским, министром спољних послова Дмитром Кулебом, министром одбране Алексијем Резниковом и другим украјинским званичницима.

Не знамо како ће се даље одвијати овај рат, али знамо да ће суверена и независна Украјина постојати много дуже него Путин на политичкој сцени - рекао је између осталог Блинкен у Кијеву (детаљније о томе прочитајте на ОВОМ линку).

"BBC" је објавио и снимак састанка - сусрет Зеленског и Блинкена.

Фото: Јутјуб принтскрин/BBC News

 

 

Срдачно су се поздравили на самом почетку, посебно са представницима украјинске војске с којим су се и грлили.

Блинкен је потврдио Зеленском да ће се америчке дипломате вратити у Украјину, рекао је један високи званичник Стејт департмента и потврдио да је амерички државни секретар најавио да ће председник САД Џозеф Бајден именовати дипломату Бриџит Бринк, дипломату која је тренутно на дужности америчке амбасадорке у Словачкој, за нову амбасадорку САД у Украјини.

Након Кијева, секретар за одбрану САД Лојд Остин ће отпутовати у Немачку, где ће се, у америчкој ваздухопловној бази Рамштајн, састати са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом и колегама из више од 20 земаља.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".