Након посете Пољској, Блинкен и Остин су возом допутовали у Кијев где су разговарали са председником Володимиром Зеленским, министром спољних послова Дмитром Кулебом, министром одбране Алексијем Резниковом и другим украјинским званичницима, преноси Ројтерс.


- Русија је намеравала да одузме суверенитет Украјини, да јој одузме независност, али није успела - рекао је Блинкен током конференције за новинаре на непознатој локацији у близини пољско-украјинске границе и оценио да је Русија покушала да потврди моћ своје војске и своје економије преноси Си-Ен-Ен.

- Ми, наравно, видимо управо супротно. Не знамо како ће се даље одвијати овај рат, али знамо да ће суверена и независна Украјина постојати много дуже него Путин на политичкој сцени - рекао је Блинкен.

Фото: Танјуг/АП

 

 


Блинкен је потврдио Зеленском да ће се америчке дипломате вратити у Украјину, рекао је један високи званичник Стејт департмента и потврдио да је амерички државни секретар најавио да ће председник САД Џозеф Бајден именовати дипломату Бриџит Бринк, дипломату која је тренутно на дужности америчке амбасадорке у Словачкој, за нову амбасадорку САД у Украјини.

Након Кијева, секретар за одбрану САД Лојд Остин ће отпутовати у Немачку, где ће се, у америчкој ваздухопловној бази Рамштајн, састати са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом и колегама из више од 20 земаља.

Фото: АП

 

 


Тема разговора биће војне и одбрамнбене потребе Украјине, рекао је један званичник Пентагона.

Остин је на данашњем брифингу за новинаре изјавио да је америчка војна помоћ стизала у Украјину "незамисливом брзином" и најавио да ће након формалног одобрења председника Бајдена Украјина добити америчке далекометне хаубице.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".