Васкрслом Господу молимо да се што пре и безусловно успостави мир, престане страдање и да се сви избегли врате у своје домове, јер сваки рат, било где и било када, производи само губитнике и пораз је људског достојанства, пораз је и срамота сваког човека као иконе Божје, поручио је у ускршњој посланици српски патријарх Порфирије.

Саосећамо и састрадавамо са свим православним хришћанима, браћо и сестре, саосећамо и састрадавамо са свим људима овога света гледајући како се сукоби на украјинском тлу и широм васељене још више продубљују, рекао је Порфирије.

Ми се на голготску гору свагда успињемо, драга децо духовна, јер смо позвани да сведочимо живога Бога у свету и тако учествујемо у спасењу сваког Божјег створења, нагласио је патријарх и додао да је осећај одговорности посебно наглашен због свеопште кризе у свету.

Док се на многим местима у свету воде беспоштедни ратови, највише страдања подноси обичан човек, упозорио је српски патријарх.

Шта ћемо ми који смо сабрани данас у Празнику над празницима, угрејани топлином домова, рећи онима који су разорном стихијом одвојени од својих најближих и расути по туђини, упитао је патријарх.

Како ћемо запевати пасхалну песму када је међу нама толико гладних и жедних правде, толико неутешних, упитао је он.

Фото: АТА имегес

 

 

Нека нас одговору на ова питања поведе сам Господ Исус Христос чије Царство није од овога света – јер "кад би било од овога света царство моје", како је Спаситељ био рекао Пилату, "слуге моје би се бориле да не будем предан Јудејцима; али царство моје није одавде", наводи се у посланици.

Патријарх Порфирије наводи да призор неукротивог човека који је живео у гробовима и даноноћно се тукао камењем осликава трагично стање многих под римском влашћу и повезује све прошле, садашње и будуће жртве глобалних сукоба које су без Христа, пре или касније, осуђене на самоуништење.

Царство Христово није од овога света и то је благовест спасења. Царство Христово није од овога света и том снагом устајемо за живот вечни. Царство Христово није од овога света и зато без разлике чинимо свакоме од "ових најмањих“ у њиховој потреби, рекао је патријарх.

Царство Христово није од овога света, поновио је Порфирије и зато загрлимо другога као Господа самог, јер ћемо само тако бити прихваћени као Његови.

Будимо, такође, свесни да нас исконски методи обмане страстима и страховима у злоупотреби масовних медија могу лако учинити људима поробљене свести и пригушене савести, туђинима свом небеском назначењу. Време проводити у убеђењу да се виртуелним светом нездравог умишљања и конзумацијом атеријалних добара може задобити истинско благостање, значи бити осуђен на живот без достојанства и слободе, истакао је Порфирије.

У свету који одбија да буде заквашен светлошћу божанске љубави, трудови и жртве нису схваћене на начин Христове Голготе, попут крста за којим ће по благовољењу Божијем доћи васкрсење, него као страшне препреке личном миру и сигурности, оценио је патријарх.

Нека нас, позива поглавар СПЦ, од тога сачува дубока верност крсно-васкрсној судбини нашег светосавског, српског народа, и нека нас ка вечном смислу води наше новозаветно, косовско опредељење.

Земаљско је за малено царство, а небеско увек и довека!

Бесмртна дела саможртвене љубави према Богу и отаџбини показали су у протеклим месецима многи наши лекари, здравствени радници и бројни други људи који су се нашли на тешким и одговорним дужностима, подсетио је Порфирије.

У васкршњој радости са особитом пастирском бригом и одговорношћу упућујемо очинске поздраве и молитве нашим сестрама и браћи у отаџбини и расејању, где год да живе православни Срби, додао је патријарх Порфирије.

Посебно онима на Косову и Метохији, нашој духовној и националној колевци, поручујући им да знамо њихова искушења и борбе, али да ће њихова Мајка Црква увек бити уз њих као и до сада, истакао је поглавар СПЦ.

Данас смо духовно и молитвено са свима вама на свакоме месту где живите. Нека сваки православни дом буде обасјан светлошћу Васкрслога Христа и осењен снагом радосне песме: "Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи, и свима који су у гробовима живот дарова!", рекао је патријарх.

Срећан вам и Богом благословен овај дан у који смо се родили за живот вечни! Са овим жељама и молитвама Васкрсломе Господу Христу желимо вам свако истинско добро и поздрављамо вас најрадоснијим поздравом: Христос васкрсе — Ваистину васкрсе, закључио је патријарх Порфирије у ускршњој посланици.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".