Фреску историчари уметности зову Христос Младенац, а Исус је на њој приказан као млад и ћелав. Фреска у народу позната као Ћелави Исус.

Научници не могу да се сагласе о пореклу и настанку ове фреске, али сви сматрају да је јединствена и непоновљива у српском средњевековном сликарству. На то указује и Часлав Цолић, кописта Народног музеја Србије, у пензији.

Фото: РТС принтскрин

 

 

- Није наива као што многи сматрају, зато што је урађен на брзину. Сам мајстор је са великим искуством и тај је сигурно био негде на путу од Синаја, јер оданде полазе сви извори старог сликарства - објаснио је Часлав Цолић, академски сликар, кописта, гостујући на РТС-у.

Пећинска црква у селу Рсовци деценијама је била готово запуштена, и до ње се тешко долазило. Прошле године направљена је стаза од камена, црква и приступни пут су осветљени, а околина уређена.

Фото: РТС принтскрин

 

 

- Уз помоћ донатора и локалне самоуправе урадили смо расвету, довели струју у цркву, тако да дана људи могу да дођу и увече и да погледају - каже Синиша Антоновић, председник црквеног одбора.

У селу Рсовци је све мање људи, остало је тек стотинка времешних мештана, па ретко ко одлази у пећинску цркву. Ипак последњих година цркву светог Петра и Павла посећује све више туриста.

Фото: РТС принтскрин

 

 

- У току лета стално долазе. Долазе из Бугарске и из целе Србије - каже Сетислав Апостоловић из села Рсовци.

За пећинску цркву везане су и многе легенде, а од када је уведена расвета мештани верују да се на стени појављује лик богородице. Црква светог Петра и Павла под заштитом је државе од 1981. године.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".