Он је покушао ножем да убије Марију Мичић (34) и њеног супруга Александра Мичића (38), сматрајући их одговорним што њихов пас наводно узнемирава његове мачке, а потом и комшију Сашу Илића (50) који је покушао да их заштити, пише Блиц.

Марија је успела да у Илићеву кућу угура ћерку стару четири и по године пре него што је сустигао Додић чиме су избегнуте далеко теже последице овог страшног напада.

На суђењу у Вишем суду у Нишу утврђено је да је у време извршења кривичног дела осуђени несумњиво већ боловао од психијатријског душевног обољења услед којег није био урачунљив, а Апелациони суд је констатовао да је чињенично стање правилно утврђено.

Овај налаз комисије вештака Специјалне затворске болнице у Београду прихватило је и Више јавно тужилаштво а након тога и Виши суд у Нишу па је Д. избегао затворску казну за кривично дело за које је запрећена и доживотна робија, већ је упућен на лечење у затворску психијатријску установу.

Дужину трајана лечења одредиће суд, на основу извештаја психијатара. Иако је теоретски могуће да то лечење у затвореној психијатријској установи траје до краја живота, није искључена ни могућност и да у неком тренутку, уколико то процене психијатри а суд одобри, буде спроведено и на неки други начин – боравком код куће и лечењем у амбуланти.

На суђењу у Вишем суду у Нишу председница комисије вештака др Марија Панић образложила је да се ради о душевном обољењу које је трајно, али које се може стабилизовати, па се не искључује могућност и доношења неких других мера, уколико психијатри који буду пратили његово лечење тако процене. У току лечења биће утврђена и тачна дијагноза психјатријске болести, будући да су код Додића утврђени симптоми који се могу јавити код неколико тешких душевних болести.

- У моменту када је рађен налаз и мишљење ми јесмо регистровали постојање параноидно структурисаних суманутих идеја које могу бити карактеристичне за шизофренију, али и још симптома који могу бити карактеристични за друге душевне болести. Ради се о трајној душевној болести. Лекари који ће бити ангажовани на лечењу имаће задатак прво да диференцирају све димптоме и одреде тачну дијагнозу. Несумњиво се ради о обољењу које захтева доживотни психијатријски третман, рекла је она на суђењу у Вишем суду у Нишу.

"Тумачио је то као напад на себе"

Др Панић је наглавном претресу потврдила да је расправа око тога да ли комшијски пас напада његове мачке, код њега могло да створи осећај угрожености.

- Из његовог доживљаја угрожености, како личне тако и створења до којих му је стало – мачака, он је створио параноидну интерпретацију догађа. Он је на болестан начин тумачио догађаје и понашање особа у својој околни, то је тумачио као напад на себе. Расуђивање је било потпуно компромитовано као и одлучивање. С обзиром да је имао доживљај да је нападнут предузимао је одбрамбене радње иако у реалности опасност није постојала. Он је предузимао циљане радње али разлог због којих их је предузимао је болестан - објаснила је др Панић.

(Блиц)