Израелске снаге безбедности ушле су рано јутрос у комплекс џамије Ал-Акса у Јерусалиму, где се хиљаде Палестинаца окупило на молитви током светог месеца Рамазана, што је довело до сукоба у којима су, по подацима палестинских здравствених служби и израелске полиције, повређена најмање 152 Палестинца и три полицајца.

- Акције израелске полиције, која је упала у џамију Ал Акса и простор за молитву џамије Ал Кибли једнаке су објави рата Палестинцима, казао је Рудејнех, према писању палестинске новинске агенције WАФА, пренео је ТАС С.

Он је додао да је “потребна моментална интервенција међуанродне заједнице са намером да се заустави агресија против џамије Ал Акса и да се спречи да се ствари отргну контроли”.

Раније, заменик премијера и министар спољних послова Јордана Ајман Сафади затражио је да Израел повуче своју полицију из јерусалимске џамије.

Имам Ал Аксе, Екрима Сабри, казао је за Ал Џазиру да су насиље покренули јеврејски становници, које је подржавала израелска полиција и војска.

Према агенцији WАФА, 153 Арапа повређених током сукоба са израелским снагама је затражило медицинску помоћ, док је 30 хоспитализовано због повреда од гумених метака.

Агенција додаје и да је око 400 људи притворено због сукоба са израелском војском и полицијом, а да је најмање осам Израелаца повређено.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".