Ово су благодети урми:

Одличан извор гвожђа

Ово је посебно значајно за оне који болују од анемије. И ове особе би требале да једу што више овог воћа. А гвожђе, као део хемоглобина одређује количину кисеоника у крви. Највеће потребе за гвожђем имају деца и труднице.

Зауставља дијареју

Датуле или урме, садрже калијум који је неопходан код заустављања дијареје. Помаже такође да се флора у цревима брзо обнови, тако што лакше стварају пријатељске бактерије.

Фото: Профимедиа

 

Регулише телесну тежину

Због високог удела хранљивих супстанци ово воће изазива осећај ситости и помаже код губитка вишка килограма.

Снижава холестерол

Оне имају способност да смање количину нежељеног ЛДЛ односно холестерола у телу. Зато је ово воће изврсна храна за људе који имају повишен холестерол.

Јачање срца

Особе са слабим срцем могу користити ово невероватно воће. Током ноћи потопити урме са семенкама у воду. Ујутро из њих уклонити семенке, самељите их у блендеру заједно с водом у којој су током ноћи стајале. Овај лек узимати неколико пута дневно како би се ојачало срце.

Фото: Профимедиа

 

Јачају зубну глеђ

Урме садрже флуор, који је битан минерал у борби против каријеса, јер спречава даље кварење зуба. Урма се може дати малој беби којој расту зуби да је сиса. То ће код беба умањити бол у деснима.

Урме су добре за лечење јетре и чишћење организма од отровних супстанци. Узимање сока од овог воћа помаже у лечењу грлобоље као и различитих врста грозница.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".