Истрагу против чланова једне чет-групе на друштвеној мрежи Телеграм покренули су у неколико немачких покрајина истражитељи предвођени врховним државним тужилаштвом у Кобленцу и криминалистичком полицијом покрајине Порајње-Фалачка.

Против четворице осумњичених који су приведени издат је налог за хапшење, а суд у Кобленцу им је одредио истражни затвор, саопштило је тужилаштво из тог града. Осумњичени се нису изјашнајавали и смештени су у истражни затвор у различитим установама.

Ухапшенима се на терет стављају припрема тешког насиља против уставног поретка и кршење закона о оружју и војном оружју.

Фезерова је рекла да је "истрага разоткрила провалију." Наоружане присталице екстремистичког покрета грађани рајха и радикализоване негаторе пандемије повезује, према њеним речима, безгранична мржња према демократији, држави и људима који се заузимају за опште добро.

Фото: ЕПА

 

Фантазије о отмици министра Лаутербаха и о државном удару показују докле је стигла та претња.

- Тим претњама успротивићемо се свим средствима правне државе - рекла је Фезерова.

- Карла Лаутербаха и све нас као демократе неће застрашити. Бранимо нашу демократију - додала је министарка.

Она је оценила да су се екстремисти спремни на насиље и негатори пандемије поново умрежили на Телеграму, и да то показује "колико је важно да се свим средствима нешто предузме против екстремистичких и терористичких претњи на тој платформи."

Министар правде Марко Бушман рекао је за Рајнише пост да свако "ко призива атентате и отмице диже секиру на слободарску демократију" Немачке.

- Утолико сам још задовољнији што су наши органи безбедности очигледно спровели јако добру истрагу - рекао је Бушман.

(Б92)