Istragu protiv članova jedne čet-grupe na društvenoj mreži Telegram pokrenuli su u nekoliko nemačkih pokrajina istražitelji predvođeni vrhovnim državnim tužilaštvom u Koblencu i kriminalističkom policijom pokrajine Porajnje-Falačka.

Protiv četvorice osumnjičenih koji su privedeni izdat je nalog za hapšenje, a sud u Koblencu im je odredio istražni zatvor, saopštilo je tužilaštvo iz tog grada. Osumnjičeni se nisu izjašnajavali i smešteni su u istražni zatvor u različitim ustanovama.

Uhapšenima se na teret stavljaju priprema teškog nasilja protiv ustavnog poretka i kršenje zakona o oružju i vojnom oružju.

Fezerova je rekla da je "istraga razotkrila provaliju." Naoružane pristalice ekstremističkog pokreta građani rajha i radikalizovane negatore pandemije povezuje, prema njenim rečima, bezgranična mržnja prema demokratiji, državi i ljudima koji se zauzimaju za opšte dobro.

Foto: EPA

 

Fantazije o otmici ministra Lauterbaha i o državnom udaru pokazuju dokle je stigla ta pretnja.

- Tim pretnjama usprotivićemo se svim sredstvima pravne države - rekla je Fezerova.

- Karla Lauterbaha i sve nas kao demokrate neće zastrašiti. Branimo našu demokratiju - dodala je ministarka.

Ona je ocenila da su se ekstremisti spremni na nasilje i negatori pandemije ponovo umrežili na Telegramu, i da to pokazuje "koliko je važno da se svim sredstvima nešto preduzme protiv ekstremističkih i terorističkih pretnji na toj platformi."

Ministar pravde Marko Bušman rekao je za Rajniše post da svako "ko priziva atentate i otmice diže sekiru na slobodarsku demokratiju" Nemačke.

- Utoliko sam još zadovoljniji što su naši organi bezbednosti očigledno sproveli jako dobru istragu - rekao je Bušman.

(B92)