У питању је хибридна варијанта али са још понеким додатком и који је за 10 процената лакше преносив од претходног.

Први случајеви појавили су се у региону Ређо Калабрија, а први изоловани нови сој је евидентиран и почео се ширити у Великој Британији. Фабрицио Прељаско виролог из државне болнице у Милану и санитарни директор Интистута „Галеаци“ упозорава да овога лета треба обратити пажњу на симптоме никада до сада виђене пре претходне мутације Ковида. Ове симптоме, које могу осећати заражени овим вирусом, видеће се током лета, а посебно ризична група јесу особе које нису примиле три дозе вакцине.

Истина је да се ретко распознају симтоми слични или истоветни код сезонског грипа, алергије и корона вируса, али виролози упозоравају да осим симптома који прате корона вирус као што су малаксалост, болови у зглобовима, у грлу, запушен нос, главобоља и дијареја, са новим сојем вратио се и губитак осећаја за укус и мирис који код варијанти омикрона није био присутан.

Нови симптом који до сада није био уочен код биле које претходне варијанте јесте вртоглавица, јер је реч о једној новој хибридној варијанти где су се укрстили сојеви који су попримили и неки нови додатак. Изоловани случајеви у Ређо Калабрији се анализују али могућност да се почео ширити у Италији није искључена и треба бити обазрив овога лета, упркос жељи да се свет опусти на плажама и ноћним забавама.

(Новости)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".