-Србија је, чини ми се, у паници, јер схвата да више не може да буде на три-четири места истовремено, покушава да се ојача јер може да остане сама. Наставак наоружавања Србије није безазлен за регион и Косово, али је, с друге стране, израз страха да би могли да остану сами- рекао је он. 

Курти је истакао да се тзв. Косово не боји, јер је НАТО ту да притекне у помоћ.

-Забринути смо, опрезни смо, али се не плашимо. Знамо да Србија има 44 војне базе дуж границе са Косовом, и 42 офанзивне војне базе, али упркос томе, иако нисмо у НАТО, Алијанса је уз нас. Косово и НАТО су део историје једних и других, садашњости и будућност. Улагањем у сарадњу са нашим савезницима, територија и држава, али и грађани су безбедни- рекао је Курти.

Курти је казао да је буџет КБС повећан у претходној години, с обзиром на наоружавање Србије.

-Повећали смо буџет за одбрану на Косову за 52 одсто. Напредујемо са КБС. Прошле године учествовали смо у једној од највећих вежби НАТО под називом 'Дефендер Јуроп 21' где смо учествовали са 330 војника међу 16 земаља. Доказали смо да наши официри и војска не заостају за онима из земаља НАТО-а. А када томе додамо и заједнички десант у Кувајту са САД, наравно да ћемо помоћи таквој државној институцији која показује успех и развој. Овај додатни буџет је одраз времена у коме се налазимо и нашег северног и непријатељског суседа који је наоружан- казао је он.

(Косово онлајн)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".