У интервјуу за швајцарски Миз о Пуан Дик Марти је рекао да је 18. децембра 2020. године добио позив из полиције када му је речено да му је живот угрожен и да ће бити стављен под високу полицијску заштиту.


Како каже, од тада се налази под највишом полицијском заштитом и понуђено му је да промени идентитет и адресу, међутим он на то није пристао.

-Пети степен заштите подразумева нестанак, а то за мене није долазило у обзир. Тако да смо до сада остали на четвртом нивоу заштите. Никада се у Швајцарској није догодило да неко толико дуго остане на тако високом нивоу опасности- изјавио је Марти.

Он тврди да претња смрћу "изгледа долази из одређених кругова српских обавештајних служби" које су, како наводи, тражиле од плаћених убица из подземља да га ликвидирају како би "бацили кривицу на Албанце са Косова", преноси Косово онлајн.

-Има некадашњих бораца који су се специјализовали за убиства по наруџбинама, за новац, тако да није потребно пуно новца да бисте тако неког ликвидирали. Очигледно да нека државна служба жели да ме елиминише да би дискредитовала свог противника, што је апсолутно неприхватљиво. Наше судске власти морају реаговати чврсто и брзо- навео је Марти.

Додао је да је захвалан свим људима који га штите, али да то не може трајати вечно.

-Рекао сам Федполу да се не можемо више ограничавати на заштиту, а да немамо стратегију неутрализације претње. Не ради се само о мени. Сви који трагају за истином заслужују заштиту, али и правду. Заслужују да они који покушавају да угрозе њихов живот буду судски гоњени. То се не може толерисати, а чини ми се да се то управо ради- додаје Марти.

Швајцарски медији преносе да полиција у цивилу више не дежура испред куће Дика Мартија, али да су заштитне мере и даље једнако важне, пише Косово онлајн.

Кућа је, како наводе, пуна камера, опремљена алармима и сигурном собом, у коју се Марти мора склонити у случају напада. Полиција у цивилу је стационирана у близини.

Током својих ретких путовања, како наводе, Марти носи панцир, његов аутомобил је блиндиран и у пратњи полицијских возила у цивилу.

Медији подсећају да је Марти 2010. године за Савет Европе написао извештај у којем је осудио злочине ОВК, укључујући и трговину органима и да је на основу тог извештаја покренута истрага против Хашима Тачија.

Тачи је 2020. године поднео оставку на место председника тзв. Косова, због судског поступка покренутог против њега у Хагу.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".