Тиме БИА реагује на наводне претње смрћу некадашњем известиоцу Савета Европе, који је истраживао злочине ОВК и трговину људским органима, Дику Мартију, које, како тврди, долазе из „одређених кругова српских обавештајних служби".


„У овим тешким временима такве тврдње неправедно наносе несагледиву штету Србији и угледу БИА, и њених припадника, који посвећено и професионално извршавају своје радне задатке искључиво у складу са законом. БИА ће упрског свим притисцима и покушајима дестабилизације наставити да ради на очувању мира и стабилности Србије и њених грађана“, наводи се у саопштењу БИА.

Марти је децембра 2020.има високу полицијску заштиту.

Он је, у интервјуу за швајцарски дневник „Миз о поен“, рекао да је 18. децембра 2020. године добио позив из полиције када му је речено да му је живот угрожен и да ће бити стављен под високу полицијску заштиту.

Како је објаснио, од тада се налази под највишом полицијском заштитом и понуђено му је да промени идентитет и адресу, међутим он на то није пристао.

У том интервјуу Марти је рекао да претња смрћу "изгледа долази из одређених кругова српских обавештајних служби" које су, како наводи, тражиле од плаћених убица из подземља да га ликвидирају како би "бацили кривицу на Албанце са Косова“.

Иначе Марти је аутор извештаја за Савет Европе 2010. године у којем је осудио злочине ОВК, укључујући и „жуту кућу“; то јест трговину органима.

На основу тог извештаја покренута истрага против Хашима Тачија, којем се сада суди у Хагу.
 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".