Он је у интервјуу за Н1 Хрватска на питање да ли мисли да би политика Србије требало да буде одлучнија, у смислу да треба да одлучи да ли нагиње према Истоку или Западу одговорио да је то питање за српски народ, али да је чланство у ЕУ стратешки циљ Србије, преноси Танјуг.


Ескобар је рекао да је Србија европска земља историјски, културолошки, а све више и економски.

"Мислим да српски народ то схвта и да ће то очекивати. Стога доиста мислим да је Србија све заинтересованија за свој однос с Европом него са Истоком", додао је Ескобар.

Одговарајући на питање који је временски оквир за приступање Србије Еуропској унији, он је рекао да би требало убрзати интеграцијске напоре и оценио да су све земље које су ушле у ЕУ постале демократскије, стабилније и просперитетније, уз готово никакав трошак за остале.

"Управо то желимо за све земље западног Балкана, укључујући Србију. Надам се да ће све те земље имати јасан пут у Еуропу, отворена врата, те да ће моћи довршити свој процес у разумном временском року", истакао је Ескобар.

Објаснио је да стварни временски рок зависи од њиховог односа са ЕУ, али да их САД охрабрују да остваре напредак, а ода храбрују и европске партнере да дају јасан сигнал да су те земље добродошле.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".