Ескобар је у интервјуу за хрватски Н1 рекао да САД верују да постоји простор за преговоре, флексибилност и компромис о ограниченим изменама устава и изборног законодавства у БиХ.


"И мислимо да би се ове године требали одржати избори. Избори су врло важан део демократског процеса и демократске еволуције. Стога подстичемо све стране да буду флексибилне и отворене те да се уз добру вољу укључе у преговоре", рекао је он.

Упитан да ли се појам националних интереса како би се прикрила корупција Ескобар каже "Апсолутно".

"Погледате ли проблеме које БиХ има, проблем није у томе што људи не желе суживот с Хрватима, Бошњацима или Србима. Угледне анализе, попут оне Транспаренси интернешенела, показују да је Босна и Херцеговина најкорумпиранија земља западног Балкана и готово најкорумпиранија земља Европе. Дакле, то је најхитнији проблем", рекао је он.

Како је оценио, дисфункција храни корупцију и ствара прилике за више корупције.

"Не мислим да у вези с БиХ постоји ишта инхерентно што би је предодредило да буде корумпирана земља. Мислим да то увелико има везе с недостатком политичке храбрости лидера", рекао је.

На питање шта мисли о тесној сарадњи Драгана Човића и Милорада Додика, Ескобар је рекао да мисли да много мотивације долази од корупције.

"Зато позивам све лидере да раде на добробит не само институција, него и народа. Требате гледати то деловање, не у контексту етнонационализма него продубљивања корупције, а то је оно што ме највише забрињава", рекао је Ескобар.


 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".