Широм света, годишње се попије преко 400 милијарди шољица кафе. Ако и ви уживате у црном напитку сваки дан и притом не претерујете, осетићете бројне здравствене бенефите. Испијање кафе, кажу научници, подстиче и осећај среће, а психолози додају да су особе које је воле далеко љубазније, имају више пријатеља.

Фото: Профимедиа

 

Франк Ху, председник Одељења за исхрану на Харварду тврди да испијање кафе може да смањи ризик од болести срца, рака јетре, Паркинсонове болести и дијабетеса типа 2. Зрна кафе садрже витамине Б групе, калијум, рибофлавин и око хиљаду различитих биљних једињења.

Кафа је, такође, врхунски извор антиоксиданата. Многи људи не конзумирају дневну препоручену количину воћа и поврћа, тако да им испијање кафе помаже у испуњавању ових неопходних прехрамбених потреба.

Фото: Профимедиа

 

Кључна је припрема

Постоји више начина да направите ледену кафу. Она може да се кува са водом која само што не прокључа и да се потом охлади, или директно измикса са ледом. Таква кафа је мање кисела и нежнија за ваш пробавни систем.

Ипак, према студији објављеној у  Scientific Reports, врућа кафа има више антиоксиданата него хладна.

Папирни филтер не користи свако, а ко користи треба да зна да може да блокира дитерпене да стигну у вашу шољу, а значајни су јер имају антимикробно и антиинфламаторно дејство.

Фото: Профимедиа

 

Додаци попут шећера, шлага или сирупа такође могу да умање здравствене предности вашег пића, учине кафу нездравом.

Према студији јавног здравља, ови додаци "јачају" кафу са бар 69 калорија ако је припремате сами. То је, иначе, релативно скромна количина у поређењу са напицима од кафе у ресторанима који готово обавезно имају знатно више калорија.

Кад се све ово узме у обзир, најбољи избор је обична кувана кафа, али ако не претераујете, хладна кафа и кафа са додацима такође ће вам помоћи да се напуните енергијом и добро осећате.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".