Током богате каријере имала је бројне запажене улоге у домаћим серијама и филмовима, а једна од запаженијих је и улога Јелене Тодоровић у “Жикиној династији”.

Након улоге Жикине прије имала еј низ ангажмана у домаћим филмовима и ТВ серијама, али чини се да је публици ипак остала најдража као Јелена Тодоровић. Осим ове, памтићемо је и по многим истакнутим хит улогама југословенске и српске кинематографије.

 

 

Јелена је била у браку са глумцем Стевом Жигоном све до његове смрти 2005. године, а са њим има кћерку Ивану, такође глумицу и сина Николу, сликара.

Иначе, Јелена Жигон је била унука Митра Мартиновића, који је био црногорски дивизијар, касније дивизијски генерал Југословенске војске, председник владе Краљевине Црне Горе.

Чувена српска глумица Јелена Жигон преминула је у 85. години у болници у Београду, где је и живела.

 

 

Жигон је имала богату каријеру, а 2015. године доживела је велику трауму када ју је, док је била сама у кући, напао и малтретирао провалник.

- Био је веома јак, али млађи човек. Гурно ме је и малтретирао, држао за врат и све време је говорио: “У реду је Јелена, нећу вас убити”. Ваљда је то рекао како не бих вриштала - испричала је тада видно потресена глумица.

Како је глумица открила, он је од ње тражио све злато које има у кући.

- Нисам могла да му одговорим јер ме је пригушио па је почео да обија фиоке. Узео је новчанике са стола, нешто новца што имам - испричала је тада Јелена Жигон.

 

 

Јелену памтимо је и по улогама у филмовима "Први грађанин мале вароши“ (1961), "Пустолов пред вратима“ (1961), "Обрачун“ (1962), "Дошло доба да се љубав проба“ (1980), "Љуби љуби ал главу не губи“ (1981), "Иди ми, дођи ми“ (1983), "Какав деда такав унук“ (1983), "Шта се згоди кад се љубав роди“ (1984), "Жикина династија“ (1985), "Друга Жикина династија“ (1986), "Сулуде године“ (1988), "Куда плови овај брод“ (1999) и много других.

 

 

У далекој Аустралији снимила је са великим успехом два филма “Обећана жена” и "Тхе пицтуре схоw ман”. У легендарној серији о Винету која је остала забележна у светској кинематографији имала је запажену улогу са познатим холивудским глумцем Стјуартом Гренџером.

Лауреат је и награде публике “Златни прстен” за најбољу глумицу 1961. године, као и плакете Југословенске кинотеке за изузетан допринос нашем филму 2006.године.

На зениту свог живота и успешне каријере сасвим недавно, у марту на међународном форуму Златни витез у Русији добила је награду за животно дело у области филма по имену филмског ствараоца Сергеја Бондарчука - као највеће признање које се додељује на овом фестивалу.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".