Остали смо запрепашћени када смо чули да је полиција у њиховој кући јер су мајка и дете мртви. Полицајци су опколили кућу, улетели у двориште као да траже убицу, скупљали су трагове, све прегледали...

Овако за хрватске медије причају комшије, мештани Доње Бистре, где су јутрос пронађена тела мајке и детета. Према првим информацијама мајка (30) је прво, у купатилу, убила своје дете, а потом у кући извршила самоубиство. Њихова тела пронашао је њен супруг, отац детета.

Комшије су у шоку и кажу да је мајка данима причала да "више не може", али да је нису схватили озбиљно, нити помислили да може нешто овако учинити.

- Изгледа да треће особе у овој тузи нема. Прича се да је прво убила своје малено дете, а онда пресудила себи. Несхватљив ми је тај потез иако нам је последњих дана говорила да јој није добро, да се осећа чудно, да јој је доста свега... Али никоме није било ни на крај памети да је кадра да почини такав ужас јер сви ми сваки дан кукамо, жалимо се, али све остане смао на речима - додаје она.

Други, пак, у неверици само понављају: "Шта јој је дете било криво?!"

- Не познајемо их дуго, јер нису локали. Живели су ту као подстанари... Мало је речи да смо ожалошћени - каже комшница и описује последњи сусрет са мајком која је починила злочин.

- Срела сам их пре неки дан у продавници и дете је уз благајну видело чоколадицу. Инсистирало је на том слаткишу, али мајка му је понављала да не може данас, да ће му купити други пут. Узела сам ту чоколадицу, дала детету и рекла касирки да је мени наплати. Мајка је само ћутала и брзински је отишла напоље - испричала је она.

Полицију је око 12.30 данас позвао отац убијеног детета који је, како је рекао, дошао с посла на ручак и затекао језив призор. Мајка је, како трагови указују, дете убила ножем у купатилу, а онда себе убила истим оружјем.

- Полиција је протутњала местом. Две марице стале су испред куће и упали су онде као да траже убицу. Нашли су тог јадника у шоку - кажу тешко шокирани мештани за 24сата.хр.

Након обављеног увиђаја тела су превезена у Завод за судску медицину и криминалистику у Загребу.

Министарство рада: Ужаснути смо

Министарство рада Хрватске саопштило је да је ужаснуто је трагичним догађајем у Доњој Бистри.

- До сада у овој породици није било поступања из домена насиља у породици, али одмах смо у надлежни Центар за социјални рад упутили управни надзор како би испитали све околности.

Породица је место где деца треба да буду безбедна и заштићена, али, нажалост, овакви догађаји показују да то није увек тако. Кроз активности Министарства настојимо да делујемо свеобухватно – законодавно кроз реформу система социјалне заштите и кроз медије кроз националне кампање, које имају за циљ подизање свести јавности о неприхватљивости насиља над женама и насиља у породици - саоптшило је министарство.

У циљу пружања помоћи жртвама насиља у породици, викендом и празницима је успостављена бесплатна 24-часовна телефонска линија 116 006, која је од покретања примила стотине позива и помогла је многим жртвама. Одговорност је свих, од система до сваког од нас појединачно, да учинимо све што је у нашој моћи да заштитимо угрожене групе у друштву – сваки облик насиља мора бити пријављен и жртви се помоц́и. Само тако можемо, корак по корак, да будемо боље друштво са нултом толеранцијом на насиље, поручили су из Министарства.

(Јутарњи лист)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".