На састанку са специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом УНМИК-а Каролином Зијаде, Селаковић је констатовао да су једнострани акти и провокације Приштине све већа претња миру и стабилности у региону, и изразио наду да ће то јасно, изношењем чињеница, бити рефлектовано у извештају генералног секретара УН о раду УНМИК-а, који ће 20. априла бити представљен пред Саветом безбедности УН.


Селаковић је истакао значај континуираног разматрања питања КиМ у Савету безбедности УН, напомињући да је то, како је саопштило Министарство спољних послова, начин да се међународна заједница редовно и транспарентно информише о стању на терену, положају Срба и другог неалбанског становништва, владавини права, поштовању људских права, заштити културног и верског наслеђа.

ФОТО: Министарство спољних послова

 

Министар је изразио дубоку забринутост за положај Срба на КиМ, износећи конкретне примере једностраног и провокативног деловања Приштине.

Честитавши на именовању, Селаковић је изразио уверење да ће госпођа Зијаде својим радом допринети очувању присуства и улоге УНМИК-а на КиМ, као и унапређењу свих сегмената деловања Мисије.

Министар је поручио да Србија инсистира на неопходности доследног поштовања Резолуције Савета безбедности УН 1244, подвукавши да нам да је од кључне важности наставак ангажмана Мисије УНМИК, у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Селаковић је казао да је Београд у потпуности посвећен дијалогу, нагласивши да је Београд испунио своје обавезе, док Приштина упорно избегава да спроведе своје, укључујући стварање услова за формирање Заједнице српских општина.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".