Спомен-обележје постављено је на иницијативу Амбасаде Србије у Немачкој, у Шумановој улици у само центру Берлина.


Налази се на згради у којој је др Лаза Лазаревић живео током студија медицине на Универзитету Фридрих Вилхелм, данашњем Хумболту, између 1872. и 1879. године, када је докторирао.

„Ово је велики дан за све Србе у Берлину, за Амбасаду Србије у Немачкој и за српско-немачке односе и сарадњу у области културе“, оценила је поводом свечаности амбасадорка Јанковић.

Фото: амбасада Србије у Немачкој

 


Она се захвалила Хумболт универзитету на обавештењу о адреси на којој је Лаза Лазаревић као студент био пријављен, као и Вулфу фон Молткеу, власнику зграде у којој је наш писац становао, за разумевање значаја и места које Лазаревић заузима у српској култури и медицини.

„Данас славимо овог великог писца, лекара и хуманисту, који је за свог кратког живота оставио неизбрисив траг у српској књижевности и медицини. Лаза Лазаревић је био изузетна и племенита личност, и извор је инспирације за генерације Срба“, нагласила је Јанковић.

На свечаности се обратио и Вулф фон Молтке, који је казао да је са задовољством прихватио иницијативу Амбасаде о постављању спомен плоче на згради која се налази под заштитом државе и у којој је, поред Лазе Лазаревића, живело више познатих немачких књижевника.

Фото: амбасада Србије у Немачкој

 


Присутнима се обратила и Весна Цидилко, слависта и професор у пензији Хумболт универзитета, која је говорила о месту које Лаза Лазаревић као зачетник српског реализма заузима у српској књижевности, о његовим делима, као и о његовом научном доприносу у психијатрији и другим медицинским областима.

Фото: амбасада Србије у Немачкој

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".