- Када бих следио своје срце, одмах би се увео ембарго на све, поручио је Линднер за лист Ди Цајт, преноси агенција Ројтерс.

Додао је да не може бити нормалних економских односа са Русијом, чија влада води, како је рекао, злочиначки рат против Украјине.

- Зато ће се Немачка одрећи руске нафте и гаса, казао је Линднер и додао да би такав потез ризиковао немачку економску и социјалну стабилност.

- Не можемо бити одговорни за то, указао је он.

Из Русије, иначе, долази око 55 одсто гаса који се троши у Немачкој. Такође из Русије стиже 50 одсто угља и више од 30 одсто потребне нафте.

Највеће, иначе, складиште гаса у западној Европи налази се у немачкој покрајини Доњој Саксонији на дубини од два километра. Зове се Реден и велико је као 910 фудбалских игралишта. Може обезбедити једногодишњу потрошњу гаса за око два милиона домаћинстава.

Реден има кључну улогу за Немачку и Европу када се ради о сигурности снабдевања гасом. Астора, компанија која руководи складиштем, подружница је руског енергетског дива Гаспрома који контролише више од трећине свих немачких складишта гаса.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".