Spomen-obeležje postavljeno je na inicijativu Ambasade Srbije u Nemačkoj, u Šumanovoj ulici u samo centru Berlina.


Nalazi se na zgradi u kojoj je dr Laza Lazarević živeo tokom studija medicine na Univerzitetu Fridrih Vilhelm, današnjem Humboltu, između 1872. i 1879. godine, kada je doktorirao.

„Ovo je veliki dan za sve Srbe u Berlinu, za Ambasadu Srbije u Nemačkoj i za srpsko-nemačke odnose i saradnju u oblasti kulture“, ocenila je povodom svečanosti ambasadorka Janković.

Foto: ambasada Srbije u Nemačkoj

 


Ona se zahvalila Humbolt univerzitetu na obaveštenju o adresi na kojoj je Laza Lazarević kao student bio prijavljen, kao i Vulfu fon Moltkeu, vlasniku zgrade u kojoj je naš pisac stanovao, za razumevanje značaja i mesta koje Lazarević zauzima u srpskoj kulturi i medicini.

„Danas slavimo ovog velikog pisca, lekara i humanistu, koji je za svog kratkog života ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti i medicini. Laza Lazarević je bio izuzetna i plemenita ličnost, i izvor je inspiracije za generacije Srba“, naglasila je Janković.

Na svečanosti se obratio i Vulf fon Moltke, koji je kazao da je sa zadovoljstvom prihvatio inicijativu Ambasade o postavljanju spomen ploče na zgradi koja se nalazi pod zaštitom države i u kojoj je, pored Laze Lazarevića, živelo više poznatih nemačkih književnika.

Foto: ambasada Srbije u Nemačkoj

 


Prisutnima se obratila i Vesna Cidilko, slavista i profesor u penziji Humbolt univerziteta, koja je govorila o mestu koje Laza Lazarević kao začetnik srpskog realizma zauzima u srpskoj književnosti, o njegovim delima, kao i o njegovom naučnom doprinosu u psihijatriji i drugim medicinskim oblastima.

Foto: ambasada Srbije u Nemačkoj

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".