Тако су у последњих неколико година многе од њих изгубиле право на плаћено породиљско и одсуство ради неге детета.

Нови прописи су им угрозили право на социјално осигурање које имају по Закону о култури, а доприноси за породиљско одсуство код већине се појављују као пореска задужења, која морају или ће морати сами да плате.

До увођења нових одредаба све је било релативно јасно за самосталне уметнице. Током породиљског боловања надлежно удружење им је замрзавало статус док им је радни стаж и даље текао, а РФЗО им је за то време покривао трошкове породиљског боловања. Иако се радило о минималној накнади у складу са минималним доприносима, примања су им била сигурна и редовна.

- Према старом закону су имале сва права као запослене, а сада се третирају као предузетнице - каже правник Михајло Поповић. - Сада су оне у много лошијој позицији него раније. Није логично да, будући да немају регистровану предузетничку радњу, већ посебан, законом утврђен статус, буду смештене у категорију предузетница.

Татјана Мацура из удружења "Маме су закон" појашњава да у Закону о култури стоји да локална самоуправа или покрајина плаћају слободним уметницима доприносе за социјално осигурање. У пракси, међутим, та одредба нема обавезујући карактер и повезана је са Законом о доприносима, који прописује да може да уплаћује, али и не мора.

- Маме слободне уметнице морају да имају много боље уређен статус од тренутног - сматра Мацура.

Она наводи да када уметница остане у другом стању и роди дете, примењује се Закон о финансијској подршци породицама са децом, а с обзиром на то да доприноси најчешће нису плаћени, онда у обрачун накнаде на породиљском за претходни период стоји нула динара и коначан износ који породиља уметница прими у пракси буде минималан:

- Треба рећи да су у бољем положају уметници у Београду или другим већим градовима, у чијим буџетима се издваја новац за самосталне уметнике, док у мањим локалним самоуправама оне нису приоритет.

Приликом исплате ковид-помоћи у мају 2020. утврђено је да 2.064 самосталних уметника живи и ради у Београду, од укупно 2.353 регистрованих у Србији.

БЕЗ ОПШТИНЕ - ДУЖНИЦИ

УМЕТНИК који добије позитивну оцену стручне комисије репрезентативног удружења, не сме да се региструје као самостални уметник у Пореској управи, ПИО фонду и РФЗО, ако локална самоуправа не може или неће да му уплаћује доприносе. Ако му општина не потврди да има новца за те намене, уметник истог тренутка постаје дужник.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".