Тестирање из српског језика одржано у уторак показало је да је ђацима најтање знање из књижевности, нису се сналазили у разумевању одломка из књижевног дела али ни у анализи народне песме.

Тврде да не разумеју многе речи из "Горског вијенца", који се иначе у одломцима изучава још у осмом разреду, а стручњаци истичу да је разлог за то што већина иченика не прочита ниједну књигу!

Јасна Јанковић, професорка српског језика и председница синдиката Уније просветних радника Србије, наглашава да данашње генерације немају никакве радне навике, незаинтересоване су на часоцвима.

- Ако неке стигне до четврте године средње школе не може да не зна макар основне појмове у књижевности! Најтеже им пада да прочитају текст са разумевањем, да објасне шта је писац хтео да каже, Због тога стручњаци за тестове углавном састављају питања на заокруживање, што деци представља још једну "медвеђу услугу" и разлог да што амње размишљају.

Милорад Антић, председник Форума средњих сручних школа, каже да "ђак у првом разреду средње школе не зна течно и разумно да прочита текст".

- Деца углавном на интернету нађу сажету верзију летире коју набубају напамет, а доста је оних који ни то не ураде него на поклон од наставника добију пролазну оцену.

Тамара С. из Седме београдске гимназије се пожалила да су текстови на проби државне матуре били предугачки. - Тражило се да препознамо стилске фигуре, књижевни род и врсту и да напишемо значење одређених речи. Доста је било тешко, поготово она питања везана за епске песме, јер ту има доста турских речи које, искрено, не знам ни шта значе.

(Информер)