Исламски календар је лунарни календар, и месеци одговарају почетку нове месечеве фазе. С обзиром да је исламски календар 11 до 12 дана краћи од соларне године, датум почетка Рамазана се мења.

Почетак и крај Рамазана одређује одбор за посматрање Месеца у Саудијској Арабији. Бахреин, Египат, Кувајт, Оман, Катар и Уједињених Арапски Емирати веде се саудијским примером, као и многе друге државе као што су Индонезија, Либан, Мароко, Сирија, балканске државе… Остале се воде својим виђењем младог месеца.

Како се слави Рамазан?

Током Рамазана, муслимани имају за циљ да духовно расту и изграде јаче односе са Алахом. Они то чине тако што се моле и читају Куран, и уздржавају се од оговарања, лагања и свађе.

Током читавог месеца, између изласка и заласка сунца, за све муслимане је обавезан пост (осим за болесне, трудне, путнике, старије и жене које имају менструацију). Пропуштени дани поста могу се надокнадити током остатка године.

Фото: Профимедиа

 

Оброци су прилика за муслимане да се окупе са другима у заједници и заједно прекину пост. Доручак пред зору, или сухур, обично се дешава у 4:00 ујутро пре прве молитве у току дана, Фајр или Сабах намаз.

Вечерњи оброк, ифтар, може да почне када се заврши молитва заласка сунца, Магреб - обично око 7:30.

Пошто је пророк Мухамед прекинуо пост урмама и чашом воде, муслимани једу урме и за сухур и за ифтар. Урме су богате хранљивим материјама, лако се варе и обезбеђују телу шећер након дугог дана поста.

Након последњег дана Рамазана, муслимани прослављају његов завршетак Рамазанским бајрамом - "фестивалом прекида поста" - који почиње заједничким молитвама у зору. Током три дана свечаности, учесници се окупљају да се помоле, једу, размене поклоне и одају почаст преминулим рођацима. Неки градови су такође домаћини карневала и великих молитвених окупљања.

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".