- Постоји преседан за изборе у Србији од 2012. године, где су Квинта и ОЕБС прикупљали листиће, али су нам у разговорима које смо водили са владом јасно ставили до знања да то више не желе. Размотрили смо друге опције и понудили их влади, али је она одбила. Ово је жалосно јер мислим да је то била прилика да Косово укаже да је спремно да покаже да мањине, у овом случају Срби, могу да гласају..., рекао је Абот у интервјуу за "РТК Приме".

Он је истакао да договор нису постигли, иако је, како наводи, Квинта била за идеју коју је предложила Србија.

- У дипломатији увек постоји тренутак када желимо да зближимо стране. Оно што смо видели у недељу је план Б, где је велики број бирача, вероватно и више него што се очекивало, успео да оде у Србију и гласа. Није да је то било јасно одбијање Владе, јер је било много разговора са премијером Куртијем и другима, али на крају нисмо постигли напредак који смо желели, нагласио је Абот.

Он је рекао да у таквим случајевима Приштина мора да докаже своју зрелост и јасно покаже каква је перспектива њене будућности.

- Чули смо много у политичком дијалогу Косова и Србије о прошлости, али нисмо чули толико о будућности и верујем да је изузетно важно да се води својеврсна дебата о томе шта Косово жели у будућности. Оно што желимо је да Косово буде мултиетничка демократија, земља у којој се одлуке доносе у интересу мањина, с обзиром да се та права осигуравају да буду заштицена и промовисана. И ово је био пример где смо мислили да Косово није испунило ове вредности, рекао је Абот.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".